23948sdkhjf

Tekniken separerar blandade plasttyper

Två studenter från Danmarks Tekniska Universitet har utvecklat en teknik som ska driva plastindustrin i en mer hållbar riktning.

Med studenternas (Thomas Trebbien och Andreas Leth Bockoff) maskin är det möjligt att sortera blandade plasttyper  ett effektivt sätt. Det betyder att annars obrukbara plastfraktioner kan återanvändas och därmed förlänga plastens livsmängd.

Plast är nästan en perfekt produkt, eftersom den kan återanvändas upprepade gånger och det kan bli en viktig del av den cirkulära ekonomin. 

Om en mindre mängd plast bara används en gång, förlänger vi livslängden och behöver inte producera så mycket, för att det finns mer i omlopp, säger Trebbien, medgrundare av företaget Trebo. 

Det som emellertid är problemet med plast är att det finns så många olika typer som ska separerasför att den ska kunna användas igen. Därför hamnar huvuddelen av de hundratalston plast som produceras årligen i naturen eller på förbränningsanläggningar istället för att återanvändas, säger han.

Trebos teknik är tänkt att kunna öppna dörren för företag som vill ha en grönare plastproduktion. Företaget har redan idag ingått samarbete med ett stort danskt farmaceutiskt danskt bolag, vilket Trebbien och Bockhoff  inte kan avslöja namnet . 

Nyligen mottog de båda ett stort stipendium  225.000 danska kronor, vilket kommer att bidra till vidareutveckling av projektet.

Källa: plastforum.dk

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079