23948sdkhjf

Norr tar ledning i rymdsatsning

Projektet Rymd för innovation och tillväxt, RIT, har fått fortsatt finansiering.
Luleå tekniska universitet leder arbetet att stärka Övre Norrland som landets ledande rymdregion. Målet med RIT 2021 är att ta vid där föregångaren RIT slutade: att etablera Övre Norrland som Sveriges nya region, rapporterar Affärer i norr.

– RIT 2021 ska säkerställa en produktiv och attraktiv innovationsmiljö som lockar till sig kompetens, kunder, partners, investerare och nya företag till regionen, säger Johanna Bergström-Roos, projektledare för RIT 2021.

Ihop med Institutet för rymdfysik, IRF, ska en testbädd för rymd tas fram.

Testbädden ska bli en plattform för komplicerade avancerade rymdtekniska tester av nya system och komponenter monterade på satelliter som ska skickas ut i rymden.

Arbetet har stark koppling till SSC:s planer på att skicka upp satelliter från Esrange Space Centre.

Ytterligare en del av RIT 2021 handlar om innovationsstöd för tillväxt, för att få små och medelstora företag att uppnå innovationskraft och tillväxt i rymdbranschen.

– Vi kopplar även RIT 2021 till flyg- och rymdklustret Aerospace Cluster Sweden, ACS, för att utveckla små och medelstora företags möjligheter att leverera till en växande rymdsektor, säger Johanna Bergström-Roos.

Parter i projektet är Luleå tekniska universitet, Institutet för rymdfysik, Arctic Business Incubator, LTU Business, SSC, GKN Aerospace och OHB Sweden.

Finansiärer är Tillväxtverket, Region Norrbotten, Luleå kommun, Kiruna kommun och Sparbanken Nord.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079