23948sdkhjf

Lätt, robust och självbärande

Ett projekt om lättviktsfixturer av kolfiberkomposit för produktion av flygplanskomponenter pågår just nu vid Rise Sicomp.

Projektet ”Lättviktsfixturer för termisk cykling i högvolymproduktion”, syftar till att finna en robust och kostnadseffektiv lättviktslösning för fixturering vid montering/limning av hybridfogar bestående av CFRP och metall.

Projektet fokuserar på flygkomponenter i multi-material (komposit och metall) som tillverkas i höga volymer och under processen cyklas termiskt i spannet 20-120 °C samtidigt som de förflyttas i en produktionslina. Kraven är att fixturen ska vara lätt, robust och självbärande samt att den ska följa produktens termiska rörelser i processen för att undvika spänningsuppbyggnad under härdning.

Idén som projektet baseras på är att fixturen ska följa den termiska expansion som produktens komponenter har i tillverkningsprocessen genom att fixturen efterliknar produkten med avseende på materialens termiska expansion. 

Målsättningen med projektet är att ge de deltagande små- och medelstora företagen möjligheter att bli kvalificerade nya leverantörer inom produktområdet lättviktsfixturer.

Projektet finansieras av de deltagande företagen (Rise Sicomp, GKN Aerospace Sweden, Composite Service Europe och Nordic Wear Part), samt Vinnova.

Källa: Rise Sicomp

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141