23948sdkhjf

2019 syns bli ett stabilt och bra år 

Det har gått väldigt bra för svensk industri under lång tid, och visst det finns en oro för när trenden ska vända nedåt. Många utställare på Elmia var dock eniga om att 2019 ändå blir ett bra år, om än inte med samma höga tryck som tidigare. 

-Det är ett enormt bra tryck i branschen just nu, men jag tror att våra svenska underleverantörer anar att en avmattning står för dörren, sa Joakim Norlén, vd för Svensk Industriförening, SINF, när han presenterade underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2018, i samband med Elmia Subcontractor i Jönköping.  

Enligt undersökningen, gjord bland SINFs medlemmar,  svarar 17 procent av företagen att de tror att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Detta att jämföras med 7 procent förra kvartalet och 5 procent motsvarande kvartal 2017. Ändå, när man lyssnar på utställarna så går det bra och många säger sig även tro att 2019 blir ett bra år, om än inte med samma höga tryck.  

 Alla trender vi ser gynnar oss

-Vi tillverkar plastbundna magneter och är störst i Skandinavien på detta. Utvecklingen mot elektrifierade fordon är positivt för vår del då det innebär fler sensorer. Alla trender vi ses kommer att gynna oss, säger Henrik Isaksson, försäljningschef på Sura Magnets AB. 

 Orderläget kommer att stabiliseras

Under nästa år kommer orderläget att stabiliseras. Befintliga kunder och nya kunder är på väg in. 2019 blir ett bra år för oss, säger Peter Tabacsko, teknisk säljare på Plast AB Orion.   

 2019 blir bra för vår del

Hösten 2018 var lite lugnare för oss, men nu känner jag att det börjat ta fart igen. Det ser ut som att även 2019 blir bra för vår del, säger Torbjörn Nordenström, vd och ägare av Simons Metallindustri & Formblåsnings AB.  

 Vi känner oss säkra

Vi varmformar inredningar till butiker och arbetar även med vakuumformning och mekanisk bearbetning av tekniska plaster. Sverige är vår största exportmarknad. Vi har redan idag flera projekt vilka löper ytterligare 3-4 år, så vi känner oss säkra flera år framåt, säger Tanel Aruväli, projektchef på estländska Nordic Plast.  

 Tror starkt på kolfiberfyllda polymerer

Vi ser inga bevis på att en lågkonjunktur står för dörren. Jag tror att vi bland annat kommer att växa med våra återvunna, kolfiberfyllda polymerer under 2019, säger Gustaf Eneroth, Albis Plastic Scandinavia AB. 

Jag känner ingen större anledning till oro för 2019 för vår del. I början av nästa år anländer tre nya maskiner med robotceller, för nya spännande projekt, säger Magnus Tibratt, vd för Placell AB. 

 

 -Det är en bra puls i branschen, men väldigt många företag har börjat kraftsamla inför en stundande lågkonjunktur, säger Joakim Norlén, vd för Svensk Industriförening, SINF. 

 Mässan i korthet

  • 4 dagar 
  • 1200 utställare 
  • 14.300 besökare
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08