23948sdkhjf

Biomega Sin - en dansk elbil

Ett intressant formexperiment som ska nå marknaden inom några år.

 En lättare, billigare elbil. Det är vad danska Biomega vill erbjuda.

Danska Biomega har gjort sig kända för sina designercyklar, men nu har man visat upp sin vision om en eldriven småbil. Precis som man gör med sina cyklar har man döpt bilen efter en stad, Sin är en förkortning av Singapore. Men premiären förlade man till Shanghai.

Företaget säger att målet med Sin är att ta sina principer om social innovation, designtänkande och rörlighet i städer och tillämpa dem på bilindustrin. Biomegas grundare Jens Martin Skibsted säger att studien är ett steg i den naturliga utvecklingen av vår fortsatta kamp mot förbränningsmotorbilen. 

Biomega har byggt sin bil utifrån en less-is-more-filosofi, med få komponenter och lätta konstruktionsmaterial. Karossen består av kolfiberpaneler på en ram av aluminiumprofiler och i varje hjul finns en elmotor som svarar för framdriften. 

Formen är fritänkande, med friliggande hjul, ett extra fönster framför förarens fötter och fyra stolar med plats för vuxna. Inklusive batteripaketet på 20 kilowattimmar ska Biomega Sin väga runt 950 kg och med elmotorernas samlade effekt på 82 hästkrafter ska man nå 100 kilometer per timme på 13 sekunder. Toppfarten anges till 130 kilometer per timme och batteriet ska räcka till 16 mils körning.  

Biomega säger att Sin kommer att nå de första kunderna mellan 2021 och 2023 och att den kommer att kosta motsvarande ca 200 000 kronor. Men man kommer också att erbjuda andra ägarformer, som privatleasing och bildelning.

Källa: Motor Magasinet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078