23948sdkhjf

Viktigt med tidig dialog

Husqvarna AB ser stora fördelar med att involvera leverantörerna redan i ritbordsstadiet.

Anders Rangert, produktionslednings- och produktutvecklingschef på Husqvarna AB, intervjuades i samband med underleverantörsmässan i Jönköping  

-Vi ser oss till viss del som ett innovationsföretag. Vi har många kreativa ingenjörer, men självklart så gäller det att balansera de idéer som föds, så att vi får in dem i en produkt också, vilket inte alltid går. Det måste finnas en målplattform, sa Anders Rangert. 

Sedan några år tillbaka så arbetar Husqvarna även med en modell där man låter sina nyckelleverantörer av system eller komponenter att komma in i projektet på ett tidigt stadie.  

-Förr om åren så gav vi ganska ofta våra leverantörer en ritning, men den tiden är förbi, säger han. 

Rangert framhåller att företagets leverantörer sitter på stor kompetens gällande de produkter som de ska vara med och tillverka. Varefter det är det viktigt att ha en nära dialog på ett tidigt stadium.  

-Vi har fem till sex leverantörer av kritiska system som vi redan idag arbetar väldigt nära med, säger han. 

Han instämmer i att det finns utmaningar med det nya arbetssättet både för Husqvarna och dess leverantörer.  

-För vår del så handlar det mycket om hur vi väljer att attackera detta och att vi bjuder in på ett bra sätt. 

Men har tror även företagets leverantörer måste tänka om lite.  

-Det är ingen självklarhet för någon att dela med sig av sina egna idéer. Det gäller att lita på varandra och att man fortsätter att arbeta tillsammans även när man har öppnat upp sin dörr.  

Vidare sa Rangert att den traditionella leverantörsbasen alltid kommer att finnas kvar, eftersom Husqvarna kommer att behöva komponenter till sina produkter, men typen av leverantör kommer allt mer att bli en tjänsteleverantör.  

Under samtalet på scen, sa Anders Rangert att Husqvarna ökat sin satsning på batteriteknik.   

-Vi har ökat rejält inom området batteriteknik och gissningsvis tredubblat vår ingenjörsbas mot batteri de senaste tre till fyra åren. Det är ett absolut ett skifte, sa Rangert. 

Vidare sa han att Husqvarna hämtar väldigt mycket inspiration från fordonsindustrin. Bland annat när det gäller utveckling av ny motorteknologi. 

-Vi arbetar exempelvis ganska mycket med artificiell intelligens för att försöka förstå vilken nytta våra kunder kan ha av denna. Vi ser stora möjligheter att implementera AI än mer i våra robotar framöver. Jag tror även att det kommer att förekomma autonoma produkter i större utsträckning i våra större maskiner framöver, sa han. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078