23948sdkhjf

Kemikaliejätten riskerar vite

Arbetsmiljöverket vill se en riskbedömning av kemikalier och...

 .....märkning av rör på bolagets kracker- och polyetenanläggningar.

Borealis i Stenugnssund har fått flera förelägganden om viten från Arbetsmiljöverket på totalt cirka 500 000 kronor för både krackeranläggningen och polyetenanläggningen. Vitet döms ut om bolaget inte vidtagit åtgärder senast den sista mars 2019.

Det Arbetsmiljöverket vill är att bolaget ska riskbedöma de kemiska riskkällor som finns i verksamheten och om det behvs mer åtgärder för begränsa riskerna för arbetstagarna bland annat när det gäller skadlig exponering vid inandning och hudkontakt samt riskerna för att det bildas antändbar luftblandning eller personskador på grund av reaktiva, explosiva eller materialförstörande egenskaper.

Bolaget måste också märka sina rörledningar med vad de innehåller och strömningsriktning.

Beslutet med vitesföreläggande är resultat av att Arbetsmiljöverket gjort flera inspektioner 2016 och 2017 och påpekat brister som de menar fortfarande nu 2018 inte är åtgärdade.

Bolaget menar att de har kontroll på sina kemiska riskkällor och har en plan för att uppdatera riskbedömningarna så att de uppfyller Arbetsmiljöverkets krav senast den 1 oktober nästa år. Bolaget har också angett att samtliga rörledningar ska vara korrekt uppmärkta till 1 april. Men Arbetsmiljöverket kortar alltså ned tiden för när åtgärderna ska vara klara.

Föreläggandet innehåller också en del andra krav på bolagets kontorsplatser och truckanvändning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078