23948sdkhjf

Tillväxttoppen kan vara nådd

2018 har varit ett riktigt bra år för svensk industri.

På grund av den starka konjunkturen har vissa återkommande utställare i år valt att stå över. De har inte kapacitet att ta in mer affärer. Så även om det spekuleras om en avmattning, så finns det gott hopp för att även 2019 blir ett bra år. 

Ett år går snabbt, och snart är det åter dags för Elmia Subcontractor att öppna dörrarna för fyra intensiva mässdagar. Här samlas årligen runt 1200 utställare från närmare 30 länder.   

Karla Eklund, projektledare för den stora underleverantörsmässan, ser med all tydlighet att utställarna fortfarande har fullt upp att göra hemma i sina fabriker. Men hon har även fått signaler som antyder att många företagsledare känner av en viss avmattning i expansionstakten.  

-Indikatorer pekar på att tillväxttoppen är nådd i konjunkturen, vilket till exempel Teknikföretagen rapporterar om, säger Eklund. 

 -Förändringar inom handelspolitik och teknikutveckling som driver på paradigmskiften inom till exempel fordonsindustrin gör att det är svårt att sia om 2019 och framåt men för nu ser det än rätt ljust ut för leverantörerna. 

I vanlig ordning så är bokningsläget inför mässan starkt. När vi talas vid så, vet hon ännu inte vad den exakta utställarsiffran kommer att hamna på eftersom medutställare registreras löpande. Men prognosen är runt 1200 vilket det brukar vara.  

På grund av den starka konjunkturen så har vissa återkommande utställare valt att hoppa över i år, då de inte säger sig ha kapacitet att ta in mer affärer. För mässans del betyder det att man därför kunnat erbjuda plats till fler nya företag.  

-Liksom förra året kommer det troligen ligga på drygt 30 procent nya företag jämfört med 2017. Lite extra spännande är också att Indien i år valt att göra en jättesatsning på mässan med stor samlingsmonter. 

Varje år som mässan öppnar, brukar den bjuda på något nytt, spännande inslag. Årets nyhet är Ignite. En kontaktarena som kopplar etablerade leverantörsföretag med startups inom digitalisering.  

-I en tid med digitala, kundorderstyrda leverantörskedjor är det en fråga som bör vara högt upp på dagordning för alla bolag oavsett storlek. Det är kul att vi kan erbjuda leverantörsledet en typ av tjänst som ofta bara utnyttjas av stora företag, säger hon. 

Kopplat till den stora utställningen kommer mässan även att presentera en rad aktiviteter på sina scener. På scenen Subcontractor Direct bjuds på ett 30-tal programpunkter, intervjuer, paneler och events som delats upp i fokusområden Emerging Technology, Digital Transformation, Smart Supplier och Global Outlook.   

Teknikföretagen släpper sin konjunkturrapport, diskussioner kommer att hållas om autonoma fordon, cirkulär ekonomi och rad företrädare från OEM-företag kommer att intervjuas.  

Inspirationsutställningen IoT Arena kommer att finnas på plats, i likhet med materialutställningen InnoDex, vilken kommer att innehålla en stor mängd innovativa material och lösningar i samarbete med den tyske materialgurun Dr Sascha Peters. En liten nyhet för i år är att utställare kan anmäla sina innovativa produkter och lösningar att kostnadsfritt ställas ut på materialutställningen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111