23948sdkhjf

Scania ser fortsatt god efterfrågan på nya lastbilsprogrammet

Fordonskoncernen har samtidigt haft stora störningar i leverantörskedjan vilket har lett till ett negativt kassaflöde.
Rörelseresultatet under årets första nio månader ökade till 10 153 miljoner kronor (9 080).

Nettoomsättningen steg med elva procent till 98 674 miljoner kronor (89 111).

Perioden har påverkats av stora störningar i leverantörskedjan vilket har lett till ett negativt kassaflöde.

– Efterfrågan på nya lastbilsprogrammet är fortsatt god och serviceutvecklingen positiv. Högre fordons- och servicevolymer, liksom valutaeffekter, bidrog positivt medan högre produktionskostnader för drift av dubbla produktprogram och störningar i leverantörskedjan påverkade resultatet negativt. Resultatet påverkades också negativt av en mindre gynnsam marknadsmix, säger vd Henrik Henriksson enligt delårsrapporten.

Orderingången för lastbilar sjönk med sju procent under de nio första månaderna 2018 jämfört med samma period föregående år.

– Störningarna i leverantörskedjan relaterade till omställningen till nya lastbilsprogrammet förvärrades ytterligare av den strejk som uppstod hos en komponentleverantör, vilket ledde till tillfälligt stoppade leveranser och försäljning av V8-motorer. Som en konsekvens av dessa störningar ökade lagernivåerna, vilket i kombination med den höga investeringsnivån har haft en negativ inverkan på kassaflödet, säger Henrik Henriksson.

– Med endast Latinamerika kvar kommer vi inom de närmsta två kvartalen ha genomfört den globala omställningen till Scanias nya lastbilsprogram. När vi nu närmar oss slutet av vår största industriella omställning någonsin fokuserar vi parallellt på att normalisera våra kostnadsnivåer, då vårt resultat inte fullt ut speglar det gynnsamma marknadsläge som råder, säger Henrik Henriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094