23948sdkhjf

Alarmerande brist på PA 66

Branschorganisationen höjer ett varningens tecken.

GPA ( branschorganisation för franska tillverkare av plastdetaljer mot fordonsindustrin) varnar för vad komma skall gällande bristen på PA 66.  Bristen på PA 66 har satt tillverkare av plastdetaljer till bilindustrin i en svår situation. Tillika så har priset på råvaran ökat med mer än 40 procent sedan 2017.  

Adiponitril, en viktig råvara för att kunna producera PA 66, produceras endast  fabriker runt om i världen. En i Frankrike, en i Japan och tre i USA. Flera råvarutillverkare, har förklarat Force Majeure, har avbrutit sin produktion av PA 66, samt och infört kvoter till sina kunder.  

-Det här materialet har valts av bilproducenter för sina tekniska egenskaper, och processerna för att godkänna nya material gör det väldigt svårt att hitta alternativa lösningar på kort sikt, säger Luc Messien, styrelseordförande för GPA. 

Tillverkande företag ber nu råmaterialföretagen att snabbt öppna nya produktionslinjer för att säkra sin försörjningskedja.

Enligt GPA, är idag 55 procent av Europas produktionskapacitet för PA 66 tillgänglig. Samtidigt kräver den nuvarande efterfrågan en ökning av produktionskapaciteten.  

-Har inte tiden kommit för att påskynda investeringarna i Europa och renovera de befintliga linjerna? undrar Armelle Dumont, vd för GPA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125