23948sdkhjf

Ha ögon överallt

Projektet visar möjligheterna med 360° bilder i industriell produktion.

Swerea Swecast har i ett forskningsprojekt undersökt vilka möjligheter som finns med 360° bilder i industriell produktion.

I mäklarannonserna på nätet blir det allt vanligare med 360° bilder över lägenheter och hus. Den intresserade kan själv vrida sig runt i rummet och få en bild av hur det kan möbleras långt innan visning. Men även i industriell produktion kan det finnas en stor nytta med att utnyttja den nya tekniken.

Forskningsinstitutet Swerea Swecast har i ett forskningsprojekt undersökt vilka möjligheter och begränsningar den nya tekniken har i en industri. I projektet har fokus varit ett metallgjuteri men slutsatserna gäller alla typer av tillverkande industrier.

Rent praktiskt tog man en ritning över ett gjuteri med olika intressepunkter som smältverk eller formning. Personerna kunde sedan klicka på de olika delarna i processen och få upp 360° filmer som visade till exempel olika arbetsmoment. 

– Det kanske inte hade behövt vara 360° filmer överallt. Men det gör mycket att man själv kan bestämma vad man ska titta på och det är lätt att gå tillbaka och titta på momentet igen fast ur annan vinkel och se vad som händer runt omkring. Vi testade på några som skulle göra ett moment ute på ett gjuteri och de tyckte det var positivt att lära känna miljön i förväg, säger Patrik Svanängen vid Swerea.

I ett exempel filmades en incident vid avgjutning där smälta stänkte upp på personalens skyddskläder. Filmen användes sedan för en digital workshop om riskbedömning i arbetsmiljön. Där kunde deltagarna gå in och titta på händelsen men även titta på vad som samtidigt hände runt omkring. De fick då fundera över vad personalen vid sidan kunde ha gjort för att förhindra incidenten, och när den väl inträffade hur de reagerade.

– Det blev mycket positiv respons från de företag som deltog i den virtuella workshopen. De tyckte att de utifrån tillgänglig teknik på ett förhållandevis enkelt sätt kunde få något som gav underlag för mycket diskussioner, säger Patrik Svanängen.

Han menar att det finns väldigt många fördelar med att använda den nya tekniken för att utbilda personalen för olika arbetsmoment, men tekniken är inte perfekt idag. 

– Från början tänkte vi att man skulle kunna göra detta med livesändningar över nätet men det visade sig att det blev väldigt tungt med en liveström. Vi lärde oss att man måste också ta hänsyn till vilken teknik de tänkta mottagarna har. Men om man bara ska göra filmer att lagra för att visa senare eller lägga på Youtube så fungerar det bra.
Problemet med att filmerna blir tunga och att mottagarna inte alltid kan ta emot resultatet är något övergående då möjligheterna att skicka mycket data över nät och trådlöst utökas hela tiden, säger Patrik Svanängen.

När en 360° kamera används så blir den centralpunkt och användaren kan då se sig runt omkring utifrån denna punkt. I projektet framkom det även önskemål på andra sätt att arbeta, att i stället ha flera kameror som från olika vinklar riktas in mot en process eller maskin och som sedan sammanställs så det finns möjlighet att gå runt maskinen och processen och studera den från olika håll. 

För de företag som vill testa och själva använda tekniken till exempel för internutbildningar behöver det inte vara alltför dyrt.

– Om man vill köpa in en billig kamera för att kunna utvärdera och diskutera olika produktions- eller arbetsmiljömoment finns det helt klart en poäng. Den kamera vi valde till slut kostade inte mer än 3 500 kronor, den ger helt ok bild men inte toppkvalitet. Kamerorna har olika finesser till exempel hur man kan ta hand om materialet, vissa kameror har en direktknapp för att lägga upp filmen på Youtube, säger Patrik Svanängen.

Och även de företag som inte själva tänker sig att direkt satsa på den nya tekniken bör vara medveten om att tekniken kommer i olika sammanhang.

– Jag är helt övertygad om att mer utbildningsmöjligheter kommer att erbjudas via distansteknik och då är det viktigt att man sitter på bra uppkoppling så att man kan ta del av fördelarna, avslutar Patrik Svanängen.

Att tänka på

  • Välj kamera efter företagets behov

  • Fundera över hur kameran ska placeras, kanske den ska sitta lite högre upp för att ge en överblick av processen du vill filma

  • Håll koll på utvecklingen

  • Investera i bra uppkoppling

  • Använd surfplatta eller telefon för att titta på filmerna, det är smidigare än att titta på datorn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094