23948sdkhjf

PUR-skum för tunna och lätta instrumentpaneler

Fordonstillverkare letar ständigt efter nya, kostnadseffektiva lösningar för effektivare komponenter, något som innebär många utmaningar för materialleverantörer. Nu erbjuder Basf en ny hållbar PUR-serie som med betydligt lägre vikt, och som ger helt nya designmöjligheter för instrumentpaneler, dörrar och armstöd.

Exempelvis måste högkomplexa instrumentpaneler uppfylla gällande krav samtidigt som de ska möta trender så som självkörande bilar. Komplexiteten hos en sådan säkerhetskomponent ökar såväl med storlek, design och säkerhetskrav som med eventuell inbyggd teknisk utrustning. Dessutom ska instrumentpanelen vara så komfortabel och behaglig som möjligt för föraren.

Basf har under många år levererat avancerade PUR-skum för instrumentpaneler med skumfyllning. Under produktionsprocessen injiceras ett polyuretanskum mellan instrumentpanelens ytskikt och dess stödstruktur och binder samman dessa.

Skummaterialet har en mycket mjuk känsla. De specialanpassade systemen ger låga utsläpp och optimal vidhäftning till ytor som består av många olika material. Även PVC-skikt kan hanteras utan problem.

Nu kan en ny serie system i Elastoflex E-produktgruppen ge betydligt lägre vikt och skumdensiteter på omkring 120 g/l utan att skummens karakteristiska egenskaper påverkas. Beroende på komponentens geometri går det att spara upp till 30 procent av skummets vikt.

Thin-Light-systemet har en mycket hållbar och fin cellstruktur och kan användas för komponenter med en profil på under 5 mm. Det ger helt nya designmöjligheter eftersom instrumentpaneler och dörrelement då går att göra mycket tunnare. Det senaste tillskottet i Basf:s sortiment uppfyller dessutom stränga krav som hjälper kunderna att klara utvecklingen mot en mobil framtid.

De nya PUR-systemen sparar vikt och är konstruerade för inbyggda sensorer eller styrelement, förklarar Marc Martin, expert på bilinredningar på Basf:s Performance Materials-division.

-Vi har dessutom lyckats minska utsläppsvärdena ännu mer och gjort det lättare att använda laser vid tillverkning av krockkuddar.

De nya Thin-Light-systemen öppnar nya möjligheter att använda Basf:s globala sortiment av PUR-skum för instrumentpaneler, dörrar och armstöd.

Som en del av denna nya generation av system har Basf också utvecklat ett skumsystem baserat på förnybara råvaror. Elastoflex E 3496/102 använder ricinolja som förnyelsebart råmaterial och kan användas för att producera komplexa komponenter som är både lätta och tunna med utmärkt vidhäftning på ett brett utbud av ytor.

 

 

Källa: BASF

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078