23948sdkhjf

Utvecklar sprutbar bionedbrytbar plast

Finska forskningsinstitutet har VTT utvecklat ett formsprutningsbart, biologiskt nedbrytbart material, vilket är 100 procent biobaserat.

Enligt forskningsinstitutet så är det nya materialet bland annat lämpligt för tillverkning av möbelapplikationer, vilket gör det till ett attraktivt alternativ till trä och andra biokompositmaterial som redan finns tillgängliga på marknaden. 

Materialet, har enligt VTT, vissa fördelar jämfört med andra tillgängliga material, inte bara på grund av dess biologiska nedbrytbarhet utan även på grund av dess formbarhet och färgegenskaper. 

-Alla de mål vi ställde har uppnåtts, säger Lisa Wikström, gruppforskningsledare på VTT, när hon kommenterar den nya produkten. 

Wikström tror dock inte att materialet kommer att få sitt genombrott på marknaden riktigt ännu.  

-Ett stort skifte kräver samarbete mellan material- och processutvecklare samt designers, säger hon.  

Tillsammans med KO-HO Industrial Design och Plastec Finland, har VTT tagit fram en designstol, för att visa materialets prestanda. Stolen har tillverkats med traditionell formsprutningsteknik. Kompoundet som använts innehåller träbaserade cellulosafibrer, förnyelsebar och industriellt komposterbar, varmformbar polylactid och biobaserade tillsatser. 

Produkter som tillverkas med nya material kommer antingen att kunna återanvändas, komposteras eller brännas för att generera energi i slutet av dess livscykel.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078