23948sdkhjf

Storsatsar på tillämpad artificiell intelligens

RISE AI samlar forskare, företag och myndigheter.
Tanken är att omsätta kunskap till nya produkter och tjänster.

Att använda AI är viktigt för att svenska företag ska överleva. Myndigheter har också hårda krav på sig att effektivisera verksamheten och erbjuda smartare tjänster till allmänheten.

Det är en helt ny satsning på området. Sverige är ett litet land globalt och det krävs samarbete för att nå kritisk massa.

Det finns forskningscentrum och samverkansmiljöer över hela landet. Totalt sysselsätts över 60 forskare i 75 projekt. Målet är att det här ska fördubblas inom fem år.

– RISE AI kommer att driva på utvecklingen av nästa generations AI-tillämpningar för industri och offentlig verksamhet. Tillsammans ska vi höja nivån på forskningen kring tillämpad AI i Sverige och göra AI-lösningar tillgängliga för fler, säger Pia Sandvik, vd för RISE, enligt ett pressmeddelande.

Två områden där nya teknologier skapar nya möjligheter är datorseende och textförståelse. Potentiella AI-tillämpningar baserade på bilder och video finns inom till exempel fordons- och processindustrin.

Bland företagen som stöder satsningen finns bland andra ABB, Boliden, Ericsson, Husqvarna, Mobilaris, Saab, Scania och SSAB.

RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. Organisationen består av 2 300 medarbetare. Det är ett oberoende, statligt forskningsinstitut. De har ett 100-tal test- och demonstrationsmiljöer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126