23948sdkhjf

Enstegs hybridteknik

Hybridteknik med plast/metall är en etablerad metod för tillverkning av lätta strukturella komponenter.

Tekniken kombinerar fördelarna med de båda materialen. Lanxess glasfiberfyllda polyamidkompound för formsprutning lämpar sig för denna hybridteknologi tillsammans med en stål- eller aluminiumplåt som metallkomponent. Då polyamid är väldigt lättflytande har användningen av hybridtekniken utvecklats till att även fungera tillsammans med ihåliga profiler av metall, med runda eller rektangulära tvärsnitt.

Lanxess har därför utvecklat en enstegsprocess vilken möter flera utmaningar då det måste vara möjligt att smidigt och helt automatiskt placera metallinsatserna i formsprutningsverktyget. För att förhindra att profilen kollapsar på grund av det höga trycket under formsprutningsprocessen måste metallinsatsen dock förses med någon slags support. En annan utmaning är att skapa en långvarig fog mellan plast och metall i alla riktningar.

-Vi tror att den nya "Hollow Profile Hybrid” teknologin möjliggör tillverkning av komponenter som tvärgående bilbalkar, som hittills inte blivit tillräckligt elastiska med klassisk plasthybridteknik, säger Lukas Schröer, projektledare för lättviktsstrukturer vid affärsenheten High Performance Materials (HPM).

Företaget arbetar för närvarande med att utöka hybridtekniken till att även inkludera ihåliga profilinsatser av fiberförstärkt komposit för att göra det möjligt för tillverkare att uppnå ytterligare viktminskningar i massproduktionen av konstruktionsdelar.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065