23948sdkhjf

När fel kunskap leder till oro - och ökad försäljning

Att plaster är en kontroversiell materialgrupp i samhällsdebatten har inte undgått någon och inte blir det bättre när säljare som håller i olika slags plastparty sprider lögner. Medvetet eller ej.

Det ringer på dörrklockan hos Karin Larsson, 68 år, i Bromma. Året är 1989. På den tiden öppnade folk fortfarande dörren om det ringde, så även Karin. Utanför står en leende, ung och hurtfrisk försäljare med en dammsugare i ena näven och ett orderblock under armen. Välkommen in, så sätter jag på kaffe, säger damen.

Om fru Larsson blev en super-deluxe-special dammsugare rikare, förtäljer inte historien, ej heller hur kunnig försäljaren var om maskinens ingående plastkomponenter och varför dessa valts.

Det är inte ofta, men ibland händer det att även jag får oanmält besök. För drygt en månad sedan ringde det på min dörrklocka. Efter viss skepsis öppnar jag dörren. Utanför står en försäljare av 2018-års superduper rengöringsmaskin. Nyfiken på vad som nu skulle hända, släppte jag in säljaren. Med väl inövad retorik förklarade och demonstrerade försäljaren maskinens alla finesser. Hon städade lite här och lite där, och jag kände mig nöjd. Men mest imponerad blev jag av hennes kunskap om vilka plastmaterial maskinen var tillverkad av, och varför man just valt dessa.

En duktig säljare som dessutom på ett korrekt sätt kunde berätta varför de valt ABS till kåpan, TPU i slangen, PP i andra delar och vissa återvunna kompound i maskinens icke-synliga delar.

Betydligt mer bekymrad blev jag, när jag för några månader sedan, besökte en kvinna som anordnar homeparty gällande lite dyrare och smartare hushållsartiklar av plast. Med full energi berättade hon om de olika prylarnas förträfflighet.

 Vilka plastmaterial de olika produkterna var tillverkade av, hade hon ingen aning om. Det hon däremot visste med säkerhet, var att företagets vatten- och sportflaskor var säkra. Hur menar du då, undrade jag?

-Jo, sa hon och nickade förtroendeingivande. De PET-flaskor som du köper i affären är jättefarliga att diska. Gör man det så släpper de ifrån sig en massa farliga kemikalier som ftalater och sånt. Men våra kan du diska hur många gånger som helst.

Hon förklarade att beteckningen PET betyder att man inte får diska dem i diskmaskin. Att det är farligt. Att deras flaskor var gjorda av PP, visste hon. Att beteckningen PP visar vilket material flaskan är tillverkad av, visste hon däremot inte. Hon trodde att PP betydde “ofarlig plast”.

Hjälp! tänkte jag. Efter ett långt snack fick jag till slut henne att förstå att PET är beteckningen på ett annat plastmaterial, och att produkter tillverkade av PET vare sig är farliga att diska eller läcker ut några farliga kemikalier.

Dessvärre så är jag rädd för att kvinnan i fråga bara en av många som i ren okunskap sprider falska sanningar om plast, omedvetet eller ej.

Branschorganisationen Ikem tog i våras, tillsammans med ett antal medlemsföretag, fram en presentation för företags anställda så att de på ett korrekt och lättförståeligt sätt ska kunna prata och lära ut om plast. Ett riktigt bra underlag som jag efter närmare eftertanke ska skicka till homeparty-företagets ledning.

Malin Folkesson

Chefredaktör

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094