23948sdkhjf

Supermolekylen gör PET-flaskor helt täta

En norsk forskargrupp har utvecklat en molekyl som kan ge PET i exempelvis flaskor betydligt bättre egenskaper i form av barriärskydd. Molekylen kan medföra avsevärda besparingar också för en rad andra produkter och tillämpningar.

Forskargruppen menar att jakten på tunnare material i PET-flaskor har gått så långt att dess egenskaper som skyddande barriär kraftigt försämrats. Flaskorna är helt enkelt inte så lufttäta som tidigare tjockare flaskor var. Men en ny molekyl, Funziano, kan vara lösningen på problemet och kraftigt förbättra PET-flaskors egenskaper.

– Duschflaskorna vi omger oss dagligen med består huvudsakligen av PET. Det är en ökande trend att minska mängden PET i förpackningar och flaskor, men med endast ett tunt lager PET är de inte lufttäta, säger vd Morten Eikenes i Funzionano.

– Med vår lösning är flaskorna helt täta och därmed bättre lämpade för lagring av mineralvatten, juice, öl eller andra varor, säger Eikenes.

Den miljövänliga molekylen är resultatet av 13 års forskning och teknisk utveckling i Sintef. För att kommersialisera molekylen har avknoppningsföretaget med samma namn Funzionano bildats. Just nu bygger företaget en pilotanläggning på Herøya i Porsgrunn.

– Vi har utvecklat ett slags universell byggsten som gör det möjligt för oss att skräddarsy nya molekyler från kända kemikalier. Det innebär att våra kunder kan ersätta miljöskadliga substanser, minska materialanvändningen och förlänga produkters livslängd, säger Eikenes.

De små "byggstenarna" kommer i första hand att ersätta tungmetallbaserade flamskyddsmedel, som golvbeläggningar och träliknande byggmaterial. Som nämnts kan funzionano-tekniken också användas för att ge nya polyetylentereftalat, PET, nya egenskaper.

Den patenterade tekniken har redan använts bland annat av Jotun i färgprodukten Drygolin Extreme, vilket har resulterat i minskad användning av lösningsmedel samt förbättrad färgprestanda.

Funzionano arbetar för närvarande med kundtester och att överföra produktion från laboratorieskala till pilotskala. Sedan ska den skalas upp för full industriell produktion. Finansiering sker av huvudägaren, Sintef Venture IV, som fått med sig fonden Skagerak Maturo Seed och privata investerare på en nyemission om 24 miljoner NOK.

Funzionano AS har också fått stöd från Innovation Norges miljøteknologi-ordning. Bakom Funziano står forskarna Eva Landsem, Dag Høvik, Hans Vidar Hanssen, Morten Eikenes och Svein Ove Faksvåg.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094