23948sdkhjf

Orderingången har dämpats

Innebär detta att högkonjunkturen närmar sig sitt slut?

Efterfrågan är fortsatt hög för teknikindustrin i Sverige, men orderingången har dämpatsTeknikföretagen och dess undersökning beträffande framförallt metallvaruföretag i Sverige, för årets andra kvartal visar att kapacitetsutnyttjandet och behovet av arbetskraft ligger kvar på en hög nivå, att orderstocken ligger kvar på hög nivå, men att orderingången vid svenska teknikföretag dämpats.  

Årets andra konjunkturbarometer visar att högkonjunkturen närmar sig sitt slut inom samtliga delbranscher och följer i stort sett den avkylning vi sett i andra konjunkturindikatorer de första månaderna i år. Undantaget är dock tillverkare av maskiner, säger Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom, i en kommentar till undersökningen. 

Undersökningen visar att utfallet för resursutnyttjandet, som kapacitetsutnyttjande och behov av arbetskraft fortsatt ligger kvar på höga nivåer, och att dessa tenderar att tidsmässigt släpa efter den samlade orderingången.  

-Sker ingen exceptionell återhämtning i orderingång kommande kvartal kommer också resursutnyttjandet att avta framöver, säger Mats Kinnwall. 

Även om bilden är splittrad, med fortsatt god fart i exempelvis  USA och Kina och en betydande avmattning i Europa, är den samlade bedömningen att den globala tillväxttoppen passerats. Visserligen är de finansiella förhållandena fortfarande extremt expansiva men den långa investeringsledda återhämtningen håller på mogna. Oron för fortsatta och möjligen eskalerande handelsfriktioner mellan USA och resten av världsekonomin, bidrar till att kyla av konjunkturen, tillägger Mats Kinnwall. 

Teknikföretagens medlemmar är i synnerhet svenska metallvaruföretag.   

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063