23948sdkhjf

De gör gemensam bioplastsatsning

Produktion i kommersiell skala inleds i år.

Ikea och finska petroleumtillverkaren Neste inledde 2016 ett samarbete för att ersätta fossil olja som råvara i företagets plastprodukter. Samarbetet innebär att Neste ska tillverka såväl PP som PE av matolja och andra ickefossila oljor, såsom hållbart producerade vegetabiliska oljor. Produktionen i kommersiell skala börjar i år och blir världens första storskaliga tillverkning av PP från bioråvara.

Ikea förklarar att man vill ha en positiv inverkan på människor och planeten när företaget växer, vilket inkluderar att använda mer förnyelsebara och återvunna material samt att man vill utforska nya material för sina produkter. Som en del av denna resa vill möbeljätten byta all plast som används i dagens produkter till plast baserat på återvunnet och/eller förnyelsebart material före 2030.

Genom samarbetet med Neste ska de båda aktörerna nu omvandla avfallsrester och råmaterialrester, som använd matolja och hållbara vegetabiliska oljor, till polypropen och polyeten. 

– Det nya materialet utgör ett viktigt steg mot en fossilfri framtid. Ingen har någonsin kunnat producera polypropen från ett fossilfritt råmaterial annat än på laboratorieskala. Tillsammans med Neste ser vi till att det nu finns möjlighet att skala upp produktionen av detta material, säger Erik Ljungblad, kategorichef plastprodukter hos Ikea Sverige.

Den producerade plastråvaran kommer initialt att innehålla 20 procent förnyelsebar råvara. Produktionen tar fart hösten 2018. Produktionen av biobaserad plast kommer att baseras på Nestes 100 procent förnybara kolväten. Möbeljätten kommer att använda den nya plasten i produkter som ingår i det nuvarande sortimentet, som förvaringslådor, men med begränsat urval. När kapaciteten förbättras ska fler produkter följa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062