23948sdkhjf

Stor framtidstro

Stora Enso har invigt sin träfiberbaserade...

...biokompositanläggning i Hyltebruk – den största i sitt slag i Europa.

Anläggningen invigdes gemensamt av vd och koncernchef Karl-Henrik Sundström, Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Hallands landshövding Lena Sommestad och Stora Ensos chef för biokompositer Patricia Oddshammar.

Investeringen på 12 miljoner euro i en biokompositanläggning är en del i Stora Ensos omvandling till ett företag inom förnybara material, förklarade vd Karl-Henrik Sundström.

Med Stora Ensos biokompositer DuraSense, som produceras i sex olika kvaliteter, är det möjligt att minska mängden plast med upp till 60 procent och ersätta den med förnybara träfibrer istället.

Användningsområdena för biokompositerna är allt från konsumentvaror till industriprodukter, som exempelvis möbler, handverktyg, fordonsdelar, leksaker och köksredskap.

Kombinationen av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser gör produkterna lika formbara som plast men samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä.

Produktionen av biokompositer har givit en ny framtidstro för pappersbruket där 140 jobb försvann när en pappersmaskin lades ner för sex år sedan, som en följd av minskad efterfrågan på tidningspapper.

Den kompounderingslinje för produktion av granulat som tagits i drift är bara början på något stort, förutspår chefen för produktionen, Pia Oddshammar. Koncernchefen Karl-Henrik Sundström håller med:

Det finns en stor potential för detta förnybara material, och vi kan lätt få plats med sex, sju ytterligare produktionslinjer utöver den som är i drift, säger han till Plastforums systertidning Process Nordic.

Produktionsvolym ligger för närvarande på 15 000 ton om året, och antal medarbetare som sysselsätts är 20 personer. Rekrytering pågår för att stärka upp säljteamet ytterligare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109