23948sdkhjf

Samarbete tar oss till nya höjder

Välkommen till ett nytt nummer av Plastforum, nu med en något mer slimmad kostym. Men det är inte bara formatet som är nytt för vår del. Vi har även fått tillbaka en förlorad syster i familjen.

I början av 90-talet startade svenska Plastforum upp titeln även i Norge. Under tidigt 2000-tal skildes dock våra vägar åt och den norska facktidningen gick sin egen väg.

Men tiderna förändras och sedan den 1 januari 2018 ingår Plastforum Sverige och Norge åter i samma familj. Vi har blivit systertidningar på nytt tack vare vårt förlag Nordiske Medier. När det danska förlaget köpte Mentor Communications i januari 2017, fick vi även då en systertidning, nyetablerade Magasinet Plast i Danmark.

Med fler medarbetare, alla med olika placering i Norden, hoppas vi genom samarbete på att kunna att förmedla en bredare och än kraftfullare bevakning om allt det intressanta som händer i vår bransch.

Varför tror vi då att detta ska kunna bli möjligt? Jo, för att vi är världsmästare på att samarbeta i Sverige.

Trots Sveriges till geografin, lilla storlek, har vi en stark position och tillhör en av de ledande forskningsnationerna i världen. Andelen internationella samarbeten med minst en forskare från Sverige står högt i kurs. På hemmaplan finns en rad såväl nationella som regionala initiativ, samt att lokala företag (inte bara i trakten av Gnosjö) lärt sig och sett fördelarna med att hjälpa och stötta varandras verksamheter. En kultur att värna om.

Genom samarbete och samverkan mellan politik, näringsliv och akademi finns det gott hopp om att svensk teknik- och plastindustri, ska lyckas hålla jämna steg med tillväxten för 2017. Ett toppår för väldigt många företag. Året har börjat kraftfullt och håller jämna steg med avslutningen på det förra.

Och många med mig tror på ett starkt 2018. Det investeras fortfarande friskt inte minst i ny robot- och automationsutrustning.

I samtal med en tillverkare av automationssystem får jag veta att automation är en mycket prioriterad investering för flera företag idag.

-Många är nöjda med sin maskinpark, men förbereder sig inför 4.0 och investerar därför i en annan typ av automatisering än tidigare, säger robottillverkaren.

Men även våra europeiska tillverkare av formsprutningsmaskiner ser positivt på det innevarande året. Över en kopp kaffe för några veckor sedan, sa vd:n för ett av världens största maskintillverkande företag att han ser mycket optimistiskt på 2018.

-2019 är det för tidigt att sia om, men vi förväntar oss en tillväxt på minst 25 procent i år.

Vi bara befinner oss bara halvvägs in i februari månad, men redan nu känner jag att det kommer att finnas mycket positiva och spännande nyheter att rapportera om även i år.

Malin Folkesson

Chefredaktör, Plastforum

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
UPM viktig partner för Algol Chemicals
Nöjda i nuvarande kostym
Philipsson nöjd med senaste klimatstatistiken
CJ Biomaterials utser Helian till sin distributör i Europa
Molnbaserad rapportering för enkel spårning
Stapelbar med förnybart innehåll

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094