23948sdkhjf

En attraktiv bransch att leverera mot

Att producera medicintekniska produkter, är för många en dröm. Leverera komponenter eller systemlösningar mot de stora drakarna, och med god marginal. Men det krävs muskler, uthållighet och långsiktighet om du ska platsa.

Jordens befolkning ökar och vi lever allt längre, vilket ständigt ökar behovet och tillgången till hälso- och sjukvård. Bara i USA räknar analytiker med att antalet amerikaner på 65 år eller äldre, kommer att vara dubbelt så många 2030 som idag, och då stå för 72 miljoner människor av befolkningen.

Nej, begreppet lågkonjunktur existerar inte inom medicinteknikbranschen, vilket gör den till en attraktiv bransch att leverera mot.

Polymera material används i allt högre utsträckning för tillverkning av utrustning och komponenter inom hälso- och sjukvården. Nya tekniska lösningar, additivt tillverkade unika komponenter, floran av biokompatibla material etc. - allt talar till fördel för de polymera materialen.

Enligt Anna Lefevre Skjöldbrand, vd för branschorganisationen Swedish Medtech, så har vi i Sverige bra förutsättningar för innovatörer att jobba nära vården. Sverige har också en lång tradition av att utveckla innovationer som blivit världsledande.

Därför är det inte konstigt att det finns en önskan hos många av våra svenska underleverantörer att få hoppa på det medicintekniska framtidståget, vilket ytterligare några företag gjorde strax efter lågkonjunkturen 2008.

-Kanske för att det fanns en önskan att skapa stabilitet i delar av sin verksamhet, eftersom medicinteknik inte påverkas lika mycket av konjunkturens svängningar. Några blev kvar. De förstod vad det innebar att arbeta inom segmentet, men de allra flesta försvann lika snabbt som en väloljad blixt, säger en röst i branschen.

Att arbeta inom det medicintekniska området innebär tuffa regulatoriska krav, långa projekttider, ibland uppemot flera år, men när affären gått i lås och materialet och processen validerats och godkänts, så ska det mycket till för att tillverkaren ska tappa projektet. Tacka tusan för att man då vill vara med och leka, eller……

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079