23948sdkhjf

Din nya kollega - den digitala roboten

Utvecklingen på hård- och mjukvarusidan går i en rasande fart. Mycket av dagens utveckling handlar om att med hjälp av artificiell intelligens finna sätt att ta över människors arbetsuppgifter.

De flesta forskare är överens om att artificiell intelligens kommer att slå igenom stort och förändra hela samhället. Var och varannan dag går det att läsa om självstyrande bilar, röststyrda assistenter, chattbottar, hybrid- och kollaborativa robotar. Att allt fler jobb kommer att automatiseras och digitaliseras är ett faktum. Enligt Stiftelsen för strategisk forskning kommer så många som vartannat jobb att vara automatiserat inom 20 år.

Hur du och jag förhåller oss till detta, står var och en fritt. Vissa känner en rädsla, andra ser möjligheter. För egen del så tror jag att det viktiga är att titta på vilka nya jobb som detta kan medföra, snarare än att titta på vilka som försvinner.

Svensk industri ligger redan idag långt framme när det gäller robotisering. Vi har ett högt automationskunnade och har en hyfsat hög placering i listor över antalet installerade industrirobotar per 10.000 anställda, men vi har börjat tappa placering. Vårt grannland Danmark gick för några år förbi Sverige i placering. De tänker lite annorlunda. 

Under tidigt 2000-tal flyttade mer än vart tionde svenskt företag verksamhet till något lågkostnadsland. Tusentals svenska jobb gick enligt Statistiska Centralbyrån, förlorade. Att kunna presentera ett lågkostnadsalternativ för kunden, var på den tiden ett måste. Men sedan en tid tillbaka har företag börjat omvärderat situationen och tagit hem viss produktionen till Sverige igen.

-Den lågkostnadsdebatt som var väldigt tydlig för tio år sedan, finns inte längre. Närheten till marknaden är viktigare idag. Dessutom har produktionskostnaderna blivit lägre på hemmaplan i takt med att vi ökat vår automation, säger en småländsk företagsledare, som ser ljust på framtiden.

Och att svensk plastindustri är på hugget, råder det ingen tvekan. Det investeras som aldrig förr i nya produktionsupplägg, maskin- och robotteknik. Och enligt en företrädare för ett stort robotföretag så har intresset för att lyfta in autonoma flöden i fabriken ökat stort. Låt oss hoppas att detta intresse även leder till handling.

Att framtidens plastfabriker till stora delar kommer att utgöras av självnavigerande robotar, känns för mig inte avlägset, men att gå från det tekniskt möjliga till att få det att fungera tillsammans med annan teknisk infrastruktur och tillsammans med människor, är inget som kommer att ske över en natt. Men det kommer att ske och då måste även Sverige vara med.

Malin Folkesson, chefredaktör

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.469