23948sdkhjf

Självlysande epoxi ska minska sjuktalen

Epoxi är ofta transparent, vilket kan göra det svårt att se om man har fått det på huden.

Ett danskt forskningsprojekt undersöker om självlysande epoxi skulle kunna minska risken för att anställda drabbas av allergi och andra hudbesvär. Inom vindkraftsindustrin sker en hel del manuellt arbete med epoxivilket kan leda till att de anställda riskerar att utveckla kronisk epoxiallergi om de får det på huden, skriver danska Magasinet Arbejdsmiljö. 

Projektet finansieras av Arbetsmiljöforskningsfonden och är ett samarbete tillsammans med Aarhus Universitetssjukhuset, arbetsmedicinska kliniker i Herning och Aalborg samt vindkraftsverkstillverkare Siemens, Gamesa och Vestas. 

Målsättningen är att utveckla en enkel metod för att förebygga epoxiexponering, vilket också är lätt att använda. Om den fungerar ska den även kunna överföras till andra industrier där man arbetar med epoxi. 

Inom projektet har vindkraftverksproducenterna tillsammans med en leverantörer, tagit fram ett epoxiharts innehållande ett fluorescerande spårämne, vilket blir självlysande under påverkan av UV-ljus. 

Christian Libak Pedersen, arbejdsmiljøspecialist  Siemens med kemi som huvudområde, hoppas att projektet ska kunna bidra till att påverka det beteende som är en viktig del av att arbeta säkert med epoxi. Till exempel genom att öka medvetenheten om epoxikontaminering och använda skyddshandskar och kläder. 

-I slutändan handlar det om att undvika att människor får epoxiallergi, säger Libak Pedersen. 

Projektet har just börjat och kommer att löpa de närmaste tre åren. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11