23948sdkhjf

Vill ersätta plasten med biokomposit

OrganoClick beviljas 1,4 miljoner kronor i stöd av Vinnova för att inleda pilotproduktion och ta fram en fullstor prototyp på en riskavfallsbehållare tillverkad av OrganoClicks biokomposit OrganoComp.

Utvecklingen syftar till att ersätta de plastbaserade riskavfallsbehållare som används inom framförallt vårdsektorn, men även inom akademisk och industriell forskning.

Riskavfallsbehållare används för att ta hand om riskavfall som skickas på destruktion via förbränning. I Sverige används mellan 1,5 till 2 miljoner riskavfallsbehållare per år. En viktig förutsättning för omställningen från fossilbaserade till biobaserade material är att produkterna är attraktiva för slutkunderna ur ett helhetsperspektiv. Biobaserade produkter möter ofta utmaningen att de blir dyrare än motsvarande fossilbaserade produkter. OrganoComp baseras på svensk träfiberråvara vilket både blir ett miljömässigt attraktivt samt ett ekonomiskt intressant alternativ till oljebaserad plast.

Utvecklingen av riskavfallsbehållaren inleddes under 2016 i ett projekt tillsammans med Västra Götalandsregionen, Region Värmland och Östfold fylke. Under 1,5 år utvecklades och testades materialet och dess egenskaper utifrån de krav som ställs på en riskavfallsbehållare. Produktdesign och en liten prototyp togs fram tillsammans med en fokusgrupp bestående av olika intressenter som användare i vården och aktörer som sköter logistiken och destruktionen av riskavfallet.

I denna avslutande del av projektet ska produktionsverktyg och en fullstor prototyp tas fram som kan certifieras för att därefter vara redo för produktion. Den totala projektfinansieringen från Vinnova är 1,4 miljoner kronor. Finansieringen kommer från VINNOVAs program Innovationsprojekt i företag. Projektet kommer utföras under ca ett år med start i juni 2018. Målsättningen är att börja tillverka och leverera den nya riskavfallsbehållaren under 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078