23948sdkhjf

Investeringstrenden i automation håller i sig

Sinfs underleverantörsbarometer visar att de flesta svenska underleverantörer fortfarande upplever en högkonjunktur.
Samtidigt finns det tecken på att den starka trenden börjar mattas av. Barometern presenteras av Svensk Industriförening, Sinf, på Elmia Produktionsmässor i Jönköping på fredagen.

– Det är en överhettad marknad. Företagen går för fullt och det är svårt att hitta kompetent arbetskraft för att öka ytterligare i samma takt som vi sett de senaste åren, säger Sinfs vd Joakim Norlén enligt ett pressmeddelande.

Många företag uppger att de har svårt att hinna med att bygga ut och investera i maskiner.

26 procent av företagen svarar att de räknar med att anställa innevarande kvartal. Det är något lägre än tidigare då den siffran har varit över 30 procent under de senaste fem kvartalen.

Sju av tio företag tror enligt undersökningen att automation är gynnsamt. De bedömer att det kan öka lönsamheten, generera nya affärer och skapa en bättre arbetsmiljö.

– Automatisering av företagen är något man ser positivt på. I barometern kan man se att drygt häften av underleverantörerna planerar att investera i automation under det kommande året, säger Joakim Norlén.

I Underleverantörsbarometern mäter Sinf regelbundet stämningen bland mindre och medelstora underleverantörer till storföretag. Sinf har omkring 1 100 medlemsföretag.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11