23948sdkhjf

Återvinningen av plast måste öka

Slöseriet med plast har gått för långt, skriver Kristina Jonäng....

.....centerpartist, Västragötalandregionenens miljönämnd, i en debattartikel i Bohulänningen.

Jonäng anser att det sannolikt behövs en mer kraftfull lagstiftning för att undanröja nedskräpning och utsläpp i Östersjön och Västerhavet. Och att det krävs handling, helst i samarbete mellan näringsliv, politik och forskning. Samtidigt så måste konsumenterna ändra sitt beteende, då slöseriet av plast och andra förbrukningsvaror har gått för långt, skriver hon.

Kristina Jonäng anser att industrin måste testa nya sätt att förlänga livslängden på plasten. Detta måste ske tillsammans med forskare och politiska insatser.

-Plasten ska vara en resurs, istället för avfall, skriver hon.

Hon anser att plaster tillverkade av fossilt bränsle ska bytas ut mot biobaserade plaster, men att behovet av att förlänga livslängden för den plast vi redan hanterar är mer akut.

-Om plasten blir lättare att ta om hand för att återvinna och om livslängden på våra plastprodukter förlängs kan vi i framtiden slippa se tonvis med plast i våra hav, skriver hon.

Avslutningsvis så lyfter Kristina Jonäng fram det plastraffinaderi som plastindustrin vill bygga i Stenungsund, som ett mycket positivt initiativ.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096