23948sdkhjf

Ikem svar på EU:s förslag om avgift på plast

Det finns risker med EU:s förslag om ny nationell avgift på icke återvunnet plastförpackningsavfall, anser branschorganisationen Ikem.

Syftet är att öka återvinningen, men med det upplägg som föreslås kan länderna lika gärna välja att gå över till andra material, med ökad resursförbrukning som följd.

I början av maj presenterade Europeiska kommissionen sitt förslag till långtidsbudget för perioden 2021-2027. Efter Brexit anser man att det finns behov av både besparingar och nya europeiska intäktskällor. Därför lanseras bland annat en ny nationell avgift på som beräknas på mängden icke-återvunnet plastförpackningsavfall. Den skulle ligga på 0,80 euro/kilo.

- Vi stödjer ambitionen om en cirkulär ekonomi för plast och det är något som vi arbetar för på olika sätt, säger Magnus Huss som är förbundsdirektör och vice vd på IKEM. Däremot är det stor risk att den föreslagna avgiften leder till ökad resursförbrukning och mindre cirkulärt flöde.

EU-kommissionen motiverar sitt förslag med att det ska skapa incitament för medlemsstaterna att minska mängden förpackningsavfall och stimulera övergången till en cirkulär ekonomi och därigenom bidra till genomförandet av den europeiska plaststrategin.

- Användningen av plastförpackningar minskar resursförbrukningen och matsvinnet i värdekedjan. En avgift bara på plastförpackningar kan tyvärr leda till att medlemsländerna minskar användningen av plast till förmån för andra förpackningsmaterial, säger Magnus Huss. Det finns bättre sätt att driva på övergången till en cirkulär ekonomi för plast.

EU-kommissionen sitt förslag till budget kommer nu att diskuteras av medlemsstaterna på Allmänna rådets möte den 14 maj. Sveriges regering anser att den totala utgiftsvolymen inte ska öka och att man vill se mer tillväxtfrämjande åtgärder som främjar EU:s konkurrenskraft. När det gäller de nya inkomstkällorna som kommissionen föreslår är regeringen generellt negativ till att ytterligare befogenheter på skatteområdet flyttas till EU.

Länk till Europeiska kommissionens pressmeddelande om långtidsbudgeten

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3570_sv.htm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094