23948sdkhjf

Vill införa skatt på plast som inte återvinns

Plastindustrin ställer sig tvivlande till förslaget.

Nyligen presenterade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, EU:s budget för hur det överstatliga samarbetet ska hantera sina finanser 2021-2027, vilket för övrigt är den första budgetpresentationen sedan Brexit.

Budgeten kommer att bli 1,135 miljarder euro, en ökning jämfört med tidigare år, skriver Altinget.dk. Extra pengar måste komma från högre bidrag från varje medlemsland, även om många länder har meddelat att de inte vill öka bidraget till EU.

Ett annat sätt att skrapa ihop mer pengar till EU:s börs är bland annat ett förslag om att införa en skatt på plast beräknat på det antal plastförpackningar som inte återvinns i varje medlemsland.

Skatten är fastställd till 0,8 euro per kilogram plast, och påstås att öka incitamentet att återvinna mer i varje land. Men modellen väcker inget jubel vid den danska branschorganisationen Plastindustrien, skriver Plastforum.dk.

- Vi stödjer ambitionen om en cirkulär ekonomi för plast och det är något som vi arbetar för på olika sätt, säger Magnus Huss som är förbundsdirektör och vice vd på IKEM. Däremot är det stor risk att den föreslagna avgiften leder till ökad resursförbrukning och mindre cirkulärt flöde.

-Oavsett hur man löser det med att implementera en sådan skatt kommer det i slutänden att påverka konsumenten och skattebetalaren i form av dyrare produkter, ökade avgifter för avfall eller liknande. Jag tvivlar verkligen på att det finns stöd från befolkningen att betala för att EU ska öka sina utgifter, säger Thomas Drustrup, vd för Dansk Plastindustrie.

Avgiften kommer att vara förhållandemässigt större i några av de mindre välmående EU-länderna, där återvinningsgraden är lägre. Detta tror Thomas Drustrup är en av anledningarna till att plastindustrin anser att förslaget knappast är möjligt att genomföra.

- För att utspelet ska bli verklighet krävs det en enhällighet i EU:s ministerråd. Frågan är om det är möjligt att samla alla EU-länder runt den här avgiften, vilket skulle slå hårt över hela Europa, säger Thomas Drustrup.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094