23948sdkhjf

Maskinteknik och robotisering i fokus

Elmia bjuder in till en annorlunda arena den 15-18 maj. Sex industrimässor samlas då under ett och samma tak, för att diskutera affärer och ta del av nyheterna i sin bransch.

De sex mässorna: Automation, Polymer, Verktygsmaskiner, Plåt, Svets och Fogningsteknik och 3D kommer alla att ha sin egen mässhall. Men då synergier finns mellan flera av mässorna, hoppas mässarrangören naturligtvis på att besökaren tar tillfället i akt att titta runt i någon av de andra mässorna när hen ändå är på plats.

Tanja Lundberg, projektledare för mässan Polymer, säger att  många av de personer som besökte och hade monter på mässan för tre år sedan var nöjda, men att det fanns en samsyn om att Polymer inte är en mässa som klarar av att stå på egna ben.

-Polymer är en mässa som inte riktigt når sin kritiska massa av egen kraft, men vi är övertygade om att mässan är ett bra komplement till den här mässfamiljen, säger Tanja Lundberg.

Lundberg vill att Polymer ska vara en arena där branschen kan samlas och diskutera affärer. Hon medger att det varit lite trögare att attrahera utställare till Polymer än de övriga produktionsmässorna, vars hallar varit fullbokade sedan länge, men tycker ändå att gensvaret varit bra.

När vi träffar henne i mitten av mars, är ett femtiotal företag bokade och klara till Polymer. Ytterligare ett tiotal företag är på väg in, så när mässan öppnar den 15 maj, kommer den att rymma såväl nordiska som internationella utställare. En hel del maskin- och utrustningsföretag och en rad materialföretag. I hallen visas även utställningen Plastactic, samt en miniutställning om myter och nyttan med plast.

Att Polymer blir en mindre utställning i år, jämfört med 2015 då den arrangerades i hall A, var man på det klara med redan tidigt. I år går den i hall C.

-Det är en konsekvens av att vi valde att köra tillsammans med de andra mässorna, men jag tror att detta var ett bra beslut, eftersom synergierna kommer att bli fler, framför allt med mässorna Automation och 3D, säger hon.

Mässan 3D, är helt ny för i år, med cirka 15 utställare i form av leverantörer och tillverkare av 3d-maskiner och produktionsutrustning. Utställarna kommer att stå i mässgatan (hall MG), vilken kommer att byggas lite annorlunda. Ambitionen är att denna ska köras igen 2020, precis som Polymer.

Tanja Lundberg hoppas nu att svensk plastindustri tar sig tid att åka och besöka mässorna. Många företag har väldigt mycket att göra just nu, och kanske upplever de att de inte har tid att åka på en mässa, men hon tycker ändå att det är viktigt både för dagens och morgondagens affären att passa på att möta branschen när den är samlad.

-Framförallt så bör branschen komma för att utveckla sina framtida affärer, men lika viktigt är det sociala samspelet. Att lyssna in vad som är nytt och att träffa sina kollegor i branschen, säger hon.

Produktionsmässorna är dock inte bara en utställning på 20.000 kvadratmeter. Vid tre scener, en i lobby syd en annan i hall A och en tredje på Elmia Automation, kommer föredrag att hållas om  energieffektivisering, digitalisering etc. Ämnen vilka är intressanta oavsett vilken branschtillhörighet man har. Ett par föredrag med stark koppling mot plastindustrin hålls den 17 maj. Bland annat intar då Plastkretsen scenen i lobby syd för att berätta om storsatsningen på återvinning av plastförpackningar i Motala.

-Årets arrangemang känns positivt som helhet. De gemensamma aktiviteterna är många och kommer att gå som en röd tråd genom mässorna. Invigningen är exempelvis gemensam där alla branscher får komma till tals, säger Tanja Lundberg.

Och invigningen och dess inramning kommer att bli annorlunda än tidigare år. Automatisering och robotisering står i fokus för alla branscher.

-Därför kommer en robot och ett barn, som symboliserar framtiden, att inviga mässan tillsammans, avslutar hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093