23948sdkhjf

Projekt om 3d-printade verktyg

Norska OM BE Plast, har utsetts till projektledare för ett nytt forsknings- och utvecklingsprojekt. Projektet har beviljats 7,9 miljoner norska kronor, och ska pågå under fyra år.

Projektets titel är: Teknik för snabb och billig formsprutning av små produktsortiment. Bjørn Lie, vd för OM BE Plast, säger till Plastforum Norge, att en enklare beteckning för projektet vore kort och gott "Rapid Tooling 4.0".

Den totala kostnadsramen för projektet är NOK 22,75 miljoner.  Forskningsrådet BIA, har beviljat 7,9 miljoner kronor. Resten är täckt av deltagarnas insatser i projektet.

Sammanlagt ingår 14 partners i projektet, en bra mix av bolag till 3dp-företag och forskningsinstitutioner.

Den övergripande idén med det nya projektet är att minska kostnaderna och time-to-market för formsprutning av plastdetaljer i små serier (både prototyper och komponenter för marknaden). Det ska uppnås genom innovativ användning av prisvärda och snabba verktyg.

Forminsatserna kommer i huvudsak att tillverkas genom additiv tillverkning i polymerbaserade material. Men delar som tillverkas genom höghastighetsbearbetning av speciella aluminiumlegeringar kommer också att ingå i vissa insatslösningar.

Bjørn Lie är inte det minsta tveksam om att projektet att vara ett lyft för framtida tillverkningsmetoder.

-Det är mycket viktigt, särskilt för små serier, och sådana finns det många av i Norge, säger han.

Källa: Plastforum Norge

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125