23948sdkhjf

Trump pratade stål med Löfven

Det var både vänliga ord och hårda budskap om ståltullar när president Trump och statsminister Stefan Löfven träffades.

USA:s president talade i positiva ordalag om Sverige. Han betonade att svenskar i allmänhet och näringslivet i synnerhet är fantastiskt och sade att han strävar efter ett ännu större ekonomiskt samarbete med Sverige.

Den känsliga frågan om tullavgifter gick dock inte som på räls. Löfven var förste EU-ledare att träffa Trump efter att han aviserat en chockhöjning av tullavgifterna på stål (25 procent) och aluminium (10 procent). Statsministern levererade förvisso budskapet att frihandel är mycket viktigt för EU, men Trump verkade stå fast vid sitt beslut och sade att just EU varit orättvist och tufft mot USA.

– Ett handelskrig behöver inte vara dåligt, sade presidenten men lade till att tullavgifterna kommer att införas "kärleksfullt".

Efter presskonferensen, utanför Vita huset, sade Löfven till svenska journalister att alla parter skulle lida av höjda tullar och att ett handelskrig inte är en väg framåt.

– Men enligt min uppfattning är överkapaciteten på stål till största delen kinesisk, eftersom de står för 50 procent av världsproduktionen och EU för under tio procent. Jag tycker att det är bättre att EU och USA hittar någon form av samarbete för att hantera situationen, sade Löfven till TT.

Löfven underströk dock att en sådan förhandling måste föras av EU, inte av honom själv, och han sade att frågan om undantag för länder eller bolag inte diskuterats med Trump.

I övrigt var tonen förhållandevis hjärtlig. Båda ledarna betonade gång på gång den starka relationen mellan länderna.

Källa: TT

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078