23948sdkhjf

Ett danskt fenomen

Plastindustrin i Danmark blomstrar och har ökat till sin omsättning med 26 procent sedan 2009.

Det visar en branschanalys, som den danska plastindustriföreningen genomfört tillsammans med Dansk Industri.

Tillväxten tillskrivs bland annat företags ökade export, vilken hos vissa företag ökat med 50 procent jämfört med 2009. Bara mellan åren 2015 till 2016 ökade exporten med 13 procent.

-Under några år efter krisen har vi inte kunnat följa tillväxten för den danska och europeiska plastindustrin fullt ut. Men de nya siffrorna visar nu att vi är i full gång. Det beror bland annat på att de danska plastföretagen tagit nya marknadsandelar världen över i en verkligt imponerande takt. Det är en fantastisk utveckling som också lovar riktigt bra för framtiden, säger Thomas Drustrup, vd för Plastindustrin.

Den danska plastindustrin har dock i likhet med Sverige och andra länder även brist på arbetskraft. Kanske är det till och med så att plastindustrin drabbats hårdare än annan tillverkande industri av detta, spekulerar Drustrup

Mellan 2009 och 2015 minskade antalet anställda inom den primära europeiska plastindustrin med 2700 anställda. Detta motsvarar en minskning med 19 procent. Men analysen visar att plastföretag i hela Europa därefter återanställde stora delar av sin personal, vilket inte alls skedde på samma sätt i Danmark.

-Nedgången i sysselsättningen inom plastindustrin är således ett rent danska fenomen, säger Drustrup.

Källa: Dansk Plastindustriförening

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143