23948sdkhjf

Ny lag om företagshemligheter

Regeringen presenterar en ny lag om företagshemligheter som föreslås träda i kraft den 9 juni 2018.

Anledningen är att svenska företag är världsledande på innovationer och har tekniska lösningar och varumärken i världsklass. Därmed är ett starkt skydd för företagshemligheter en förutsättning för att svenska företag ska kunna hävda sig på en global marknad.

Lagförslaget bygger på ett nytt EU-direktiv och innebär bland annat att fler angrepp på företagshemligheter ska vara otillåtna och den som angriper en företagshemlighet ska betala skadestånd i fler fall. Även sekretesskyddet för företagshemligheter i rättegång förstärks samtidigt som straffskalan för grovt företagsspioneri skärps till ett nytt minimistraff på sex månader.

Även utrymmet för visselblåsning säkras och det ställs högre krav på att företagen talar om för arbetstagarna vad företagen håller hemligt. Det ska också bli tydligt att arbetstagarnas personliga kunskaper och färdigheter kan användas hos en ny arbetsgivare.

– Ett viktigt resultat av den nya lagen är att även information som finns hos forskningsinstitutioner och som uppkommit i forskningssamverkan med företag ska kunna skyddas som företagshemligheter, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109