23948sdkhjf

Ny provningsmetod metod med radiologi

Fraunhofer Institute har utvecklat en oförstörande provningsmetod för mekanisk provning av komponenter genom röntgenologi.

Metoden används för att karakterisera material, och gör det enklare att bedöma inklusioner eller skador på råmaterial med avseende på dess hållbarhet och livslängd. Metoden som ska underlätta för materialdesigners, tillverkare och forskare vid karaktärisering av ett  materials beteende.

-Att förstå och se hur skador uppstår i det polymera materialet i en komponent, har tidigare inte möjligt samtidigt som den utsätts för realistisk mekanisk belastning, säger Oliver Schwarzhaupt, forskare i Function-Integrated Lightweight Construction på Fraunhofer LBF.

Med den nya testmetoden förblir den testade komponenten i röntgenutrustning under den mekaniska belastningen. Som ett resultat kan den exakta positionen i materialet observeras och analyseras under hela belastningsperioden.

-Den nya processen representerar ett stort framsteg när det gäller detaljupplösning och precision, liksom återhämtning efter en eventuell skada, säger han.

Forskarna utsätter komponenten för en mekaniskt dynamisk belastning, och använder radiologi för att observera och illustrera skadornas förekomst och framsteg. Med krafter i testmaskinen på upp till 250 kilonewtons kan även höghållfasta komponenter av kolfiber undersökas.

Med hjälp av ett mikrofusionsrör har röntgenutrustningen en upplösningskapacitet på bara några mikrometer. Detta gör det möjligt att upptäcka även minsta tecken på skada även när de börjat inträffa, eller bestämma att minsta oegentligheterna i materialet, och därmed utgångspunkten för skadan.

Med denna kunskap om orsaken till fel och felsekvens blir det nu möjligt för utvecklare, designers och tillverkare att förbättra sina material, komponenter och tillverkningsprocesser även innan en spricka blir makroskopiskt synlig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078