23948sdkhjf

Lyckat projekt om vävförstärkta skalstrukturer

Inxide AB deltar i lättviktsarenan LIGHTer. Nyligen avslutade företaget ett projekt tillsammans med ytterligare åtta anslutna företag.

Projektet gick ut på att optimera och bygga förtroende för företagets patenterade teknologi X-Shell, inom området vävförstärkta plastkompositer.

Anders Holmkvist, produktions- och kvalitetschef vid Inxide, säger att två komponenter valdes ut. En ryggstruktur åt Volvo Cars samt en strukturell komponent i en kontorsstol åt Kinnarps.  

-Den stora utmaningen var att få fram komponenter som hade bra kvalitet och som uppfyllde de egenskaper som förväntades, som viktreduktion exempelvis, säger han.

Mycket arbete lades ner på metodiken och arbetet med simulerings- och produktionsteknologi för att i framtiden kunna producera i väldigt höga volymer.

Holmkvist anser att samverkansarbetet tillsammans med flera olika branscher var givande. Och resultatet talar för sig själv. Mätbart så lyckades man sänka vikten på komponenterna med 20 procent, utan ökade produktionskostnader.

-Nu gäller det för oss och våra projektpartners att få till affärsprojekt. Det är vi redo för, säger Anders Holmkvist.

Projektpartners: FS Dynamics, Innovatum, KB Components, Kinnarps, KTH, Swerea Sicomp, VA Automation, Volvo Cars.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11