23948sdkhjf

Storsatsning på återvinning av plast

En stor anläggning för återvinning av all plast från förpackningar, sätts i drift nästa år.

Runt 110 000 ton plast kommer att kunna återvinnas från svenska konsumenter.

Plastkretsen, som bland annat ägs av Svensk Dagligvaruhandel och DLF, investerar 250 miljoner kronor för att bygga en anläggning för plastsortering. Enligt Kristian Östlund, ordförande i Plastkretsen, får Sverige Europas modernaste anläggning för plastförpackningar.

– Arbetet är ett led i att sträva mot cirkulär ekonomi, genom att återvinna så mycket plastförpackningar på marknaden som möjligt. Satsningen innebär också att plastförpackningar som samlats in i Sverige inte behöver skickas utomlands till andra länder för sortering, säger Kristian Östlund.

Byggstart sker i sommar i Motala i Electrolux tidigare lokaler och driften startar under 2019. Anläggningen kommer att kunna ta emot upp emot uppemot 140 000 ton plast till skillnad från dagens 60 000 ton plast, som är mindre än hälften av de 140 000 ton som släpps ut på marknaden idag.

– Skillnaden är att man höjer kvaliteten på hur mycket plast som kan sorteras ut, sorteringsresultatet blir bättre då vi kan sortera i olika plastgrupper, säger Kristian Östlund och fortsätter:

– Det kommer in mycket som också inte är plast vilket är en utmaning för oss.

Utöver satsningen på anläggningen genomför branschen ytterligare insatser för att öka materialåtervinningen av plastförpackningar i Sverige. Bland annat har man tagit fram en manual och utbildning för att fler ska lära sig om hur och vilka förpackningar som kan återvinnas. Målgruppen är tillverkare och inköpare.

– Av de plaster som finns på marknaden har vissa ett ekonomiskt värde att återvinna. Med guider vill vi styra in förpackningsutvecklare mot plaster som det finns efterfrågan på.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141