23948sdkhjf

Nya klorfabriken klar i maj

Inovyn har flyttat fram datum för när den nya membrananläggningen i Stenungsund ska tas i drift.

Planen var att den nya membrananläggningen för klorproduktion skulle stå klar före utgången av 2017. Nu satsar man på andra kvartalet 2018 när anläggningen vid Stenungsundssajten kan tas i drift.

Därför har man fått dispens av Kemikalieinspektionen för att driva den befintliga klorfabriken med kvicksilverceller till och med maj i år.

Enligt EU-kommissionens beslut 2013/732 är användning av kvicksilver i processer som klor-alkali förbjudet från den 11 december 2017.

– Design och byggande har tagit längre tid än i andra konverteringsprojekt som vi nyligen har genomfört. Både vi och våra projektpartners arbetar nu hårt för att bli klara, förklarar Craig Welsh, kommunikationschef vid Inovyn.

Detta är inte första gången som Stenungsundsfabriken får dispens för att fortsätta driften med kvicksilverceller. Första gången var 2013, därefter 2015, 2017 och nu igen till maj 2018.

Craig Welsh poängterar att det är i enlighet med svensk och EU-lagstiftning som man fått dispens för fortsatt drift och att fabriken i Stenungsund med god marginal har de lägsta kvicksilverutsläppen från jämförbara anläggningar i Europa.

– Nu siktar vi på att klara den nya tidsgränsen och att membrananläggningen ska vara i drift då.

Det var först i april 2016 som Inovyn offentliggjorde sitt beslut att investera i en ombyggnad vid Stenungsundsanläggningen och ersätta kvicksilvercellerna i klorfabriken, en ganska stor investering.

När fabriken i Stenungsund är klar kommer Inovyn inte att ha någon kvicksilverbaserad klortillverkning kvar. En anläggning i Spanien, i Martorell, stängdes i slutet av 2017.

Den nya klorfabriken innebär sänkt energiförbrukning med cirka 20 procent, enligt Inovyn.

Inovyn bildades den 1 juli 2015 och är en av tre stora europeiska producenter av PVC. Årsomsättningen är drygt 3,3 miljarder euro, antal anställda 4 300. Bolaget är helägt av det brittiska kemibolaget Ineos.

En ny EU-förordning som gäller kvicksilver trädde i kraft 1 januari 2018 (EU 2017/852).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062