Stolta pristagare gladdes åt sina utmärkelser

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

 Plastovationer Awards har delats ut för elfte året. Under kvällen delades priser ut i sex kategorier. Vid ett scenframträdande under dagen tog samtliga finalister chansen att berätta om sina innovationer. Under kvällens middag avslöjades vem som var den välförtjänta vinnaren i respektive kategori. 

Årets vinnare

Årets Plastovation: Threespine

Välinge Innovation Sweden AB, belönades för sin plastdetalj Threespine, en flexibel låstunga vilken gör det möjligt att genom ett enkelt klick, montera företagets möbelinredningar, utan verktyg.

-All form av positiv respons till följd av allt hårt arbete och de stora resurser vi lägger ner på utveckling väldigt tillfredsställande. Det här är ett intyg på att det vi gör har stor betydelse för marknaden och det gör oss väldigt stolta, sa det vinnande företaget.  

Årets Plastovation Miljö: Surf Leash Revolwe

Nordic Surf Development AB fick priset för surf leash, tillverkad av material från återvunna PET-flaskor, miljöcertifierad NR och återvunnen TPU, vilket innebär ett radikalt minskat koldioxidutsläppet jämfört med motsvarande produkter av oljebaserade material.  

-Det här priset betyder mycket för företagets fortväxt och ett erkännande på att det vi gör tas emot bra även utanför surfvärlden. Att vi vann i just kategorin Miljö är extra kul då miljö är en grundpelare för oss, sa Jan Persson.

Årets Plastovation Ung Framtid: Victor Brickling och Victor Jönsson

Brickling och Jönsson har skrivit sin masteruppsats “Design study for metal replacement on oil filter housing” vid Lunds Tekniska Högskola. Ett examensarbete där de med hjälp av en rad analysmetoder och kloka materialval ersatt ett oljefilterlock av gjuten aluminium till lastbilar med en plastlösning.

-Den här utmärkelsen ger oss en stor fördel för våra framtida karriärer inom plastbranschen och uppmärksammar fördelarna med polymerbaserade lösningar. Vi ser en ljus framtid inom plastindustrin, sa Victor Brickling.

Årets Plastinnovation: RSH Polymere

Priset är kopplat till innovationstävlingen ”Closing the plastic packaging loop” vilken går ut på att ta fram ett återvunnet plastmaterial som till största delen är baserat på insamlade konsumentförpackningar och som möter kraven för att tillverka en ny förpackning.

Vinnaren RSH Polymere var inte på plats för att ta emot sitt pris. Martin Strååt från Swerea IVF och projektledare för tävlingen, sa att RSH erbjöd ett material där de lagt lite extra energi i sorteringen vilket gav ett material som var mer genomskinligt och hade lägre doft, än andra bidrag. Företagets materialdokumentation bra och det var enkelt att förstå vilken råvara de hade använt och vad de hade gjort med den.

Tävlingen "Closing the plastic packaging loop" är finansierad av Vinnova. Projektägare utöver Swerea är ICA, SCA, med flera aktörer.

 

Årets Plastovation Design: Anatomic Studios

Anatomic Studios hyllades för sitt koncept Proteskosmetik där företaget genom additiv tillverkning designar och tillverkar personliga protesskal on-demand, så att användaren ges möjlighet att uttrycka sin personlighet och egna stil.

-Att vinna detta priset betyder mycket för oss och är ett kvitto på att fler tror på oss och det vi gör. Att bli uppmärksammade i helt andra sammanhang än enbart protes- och ortopedtekniska, tror vi även kan bidra till att tvätta bort sjukhusstämpeln kring protesrelaterade produkter, sa vinnaren.

Årets Hederspris: Nils Levin

Priset tilldelades Nils Levin som värnat om svensk gummiindustri under hela sin yrkeskarriär. Än idag, fyllda 89 år, är han i högsta grad närvarande och aktiv. Under mer än 40 år har han haft ett antal ledande tekniska befattningar. Han har varit engagerad i såväl svenska som internationella projekt och kommittér. Hållit föredrag, utbildningar och varit medförfattare till gummitekniska böcker. Nils, dina insatser för svensk gummiindustri är ovärderliga, skrev juryn i sin motivering.Håll dig uppdaterad med Plastforum SE
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Kompositer vinner ny mark

JEC World 2018 kommer bjuda på både nya arenor och spännande nyheter. En ökand andel termoplasthartser och formsprutningstekniker för kompositer, är några av de trender som arrangörerna ser inför mässan.

Legotillverkaren tar storaffär

När regelverk försvårar din innovation

Plus

Debatt
Låt oss inte snubbla på mållinjen

Klartecken för efterlängtad utbildning

-Jag tror att det här är en utbildning som branschen behöver, säger Anders Rickman, verksamhetschef för Yrkeshögskolan i Jönköping.

Utökar kapaciteten inom PA12-pulver

Nyhetsbrev

Tekniknytt
Smarta honeycomb material

Arkiv

En världsnyhet för möbelbranschen

Plus

Övervakning med kapacitiva polymersensorer

Dubbla livslängden på din maskin

Plus

Studenterna bjöd på nytänk

LyondellBasell förvärvar A. Schulman

En affär på 2,25 miljarder dollar, motsvarande cirka 19 miljarder kronor.

Tekniknytt
Prisat för sina innovativa material

Plus

Småländskt industriexpo i miniformat

Bygger ännu en medtechfabrik i Tyskland

Bewi i miljardförvärv

Genom affären skapas en av Europas största tillverkare av cellplaster.

Utökar kapaciteten i Indienfabriken

Tekniknytt
Innovativ kompositlösning

Plus

Konsolidering har aldrig varit vår filosofi

Han tar vid som vd

Torbjörn Karlsson, vd för Viab sedan 2011, lämnar över kaptensmössan till Claes-Henrik Andersson, som tar vid som ny vd för bolaget.

Årlig tillväxt med 4,2 procent

Lätt smittad av världsekonomins avmattning

Nu ska volymerna upp

Getinge inleder samarbete med Gibotech

Samarbetet med den svenska megakoncernen ger god medvind åt det danska automationsföretaget.

Tekniknytt
PA-kompound med förnybart innehåll

Duni köper förpackningsbolag

Ny provningsmetod metod med radiologi

ABB ser en positiv makroekonomi i Europa och USA

1

Kabeltrumma av ÅV-plast har satt Axjo på den globala kartan

Förvärvar inom medicinteknik

Bästa året hittills

Växlar upp kapaciteten för CR

Bygger kraftfull ÅV-anläggning för EPS

Tekniknytt
Bioplast måste öka i konkurrenskraft

Mindre drag men starkare än normalt

Stärker upp med ny forskningsenhet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129