23948sdkhjf

En tidsresa på 100 år

1917 är ett år värt att minnas i svensk plastindustrihistoria. Då utvecklades den första syntetiska polymeren vid Skånska Ättiksfabriken i Perstorp, av vilken man sedan framställde härdplasten Isolit.

För att uppmärksamma och belysa den spännande utveckling som skett de senaste 100 åren inom området polymera material anordnade den ideella föreningen Plastens Hus, IKEM och Perstorp AB, ett seminarium den 6 december i Perstorp.

Rolf Rahmberg, tidigare informationsdirektör vid Perstorp AB, berättade med stor inlevelse om när indiern Jnanendra Das Gupta rekryterades till Perstorp AB (f.d Skånska Ättiksfabriken) för att driva Perstorps läkemedelsfabrik. Och att han samma år lyckades framställa den fenol- och formaldehydbaserade härdplasten Isolit, vilken la grunden för Perstorp AB plasttillverkning.

10 år tidigare hade Leo Baekeland uppfunnit och patenterat härdplasten Bakelit, vilken inte skiljde sig nämnvärt från Das Guptas, material. Men det är en helt annan historia.

Den första produkten som Perstorp lät tillverka av Isolit var en knivströmbrytare, och företaget trodde sig ha en kommersiell produkt framme. Dock visade det sig vara svårare att få till en produktionsprocess, varför det dröjde ytterligare tre år innan några produkter kunde komma ut på marknaden.

Om det då, 1920, var Perstorp AB eller AB Alpha som var först med att lansera den första kommersiella produkten, tvistar de lärde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078