23948sdkhjf

Förlegad kunskap om PVC bland upphandlare

Upphandlingsmyndigheten bör omarbeta sina miljökriterier så att de baseras på ett livscykelperspektiv och dagens kunskap om PVC. Det anser Lena Lundberg, ansvarig för sektorgruppen PVC Forum inom IKEM.

I en debattartikel i Upphandling 24, skriver hon att PVC ofta utesluts vid offentliga upphandlingar vid kommuner, landsting och myndigheter.

Detta trots att PVC-industrin sedan tidigt 2000-tal fokuserat på hållbar utveckling som bl.a. lett till att över fyra miljoner ton PVC-produkter hittills återvunnits, att gamla tillsatser tagits bort, att miljöpåverkan från tillverkningsprocessen är betydligt lägre samt att en dialog mellan branschens intressenter ökat.

Att PVC-produkter fortfarande utesluts i flera offentliga upphandlingar, tror Lundberg beror på föråldrad kunskap om materialet och att livscykelperspektivet saknas.

Lundberg uppmanar därför upphandlingsmyndigheten att från och med nu arbeta mot en mer effektiv och hållbar offentlig upphandling. Detta gäller även information som förmedlas i kriteriedokument och utbildningsmaterial.

-PVC-branschen visar handlingskraft för hållbar utveckling. Nu är det upp till myndigheterna att utveckla upphandlingen till ett strategiskt verktyg för Sveriges omställning mot cirkulär ekonomi för att nå de nationella miljömålen och globala hållbarhetsmålen, skriver Lena Lundberg. 

Källa: upphandling24.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.44