23948sdkhjf

Ännu ingen brexiteffekt i sikte

Tullsatsen för import av plastvaror från Storbritannien kan på sikt komma att påverkas, men i dagsläget går ännu inte att se någon tydlig brexiteffekt i utrikeshandeln.

I en analys gällande handeln med Storbritannien, ett år efter brexitomröstningen, kan Kommerskollegium konstatera att britternas beslut att lämna EU ännu inte påverkat Sveriges handel med Storbritannien nämnvärt.

Brexit har heller inte påverkat Storbritanniens handel med övriga EU-länder nämnvärt.

- Storbritannien är ju fortfarande en del av EU. Reglerna är fortfarande desamma, inga nya hinder har uppkommit. Hindren uppstår den dagen britterna lämnar EU och först därefter kan vi se vilka effekter det får på handeln, säger Erik Dahlberg.

Enligt vissa bedömningar som gjorts kommer EU-ländernas handel med Storbritannien år 2030 vara hälften så stor som den annars skulle ha varit, på grund av brexit. Detta gäller om EU och Storbritannien inte lyckats förhandla fram ett nytt handelsavtal.

Om inget handelsavtal slut så finns det enligt Kommerskollegium vissa produkter som med all sannolikhet kommer att drabbas av betydande tull. Gällande exporten så skulle det t ex innebära en tullsats på lastbilar på 22 procent. För importen skulle t ex plastvaror få en tullsats på 6,5 procent och turbojetmotorer 4,1 procent.

Källa: Kommerskollegium

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157