23948sdkhjf

Femårigt EU-projekt om FDCA och PEF

Den officiella kickstarten för EU-projektet PEFerence har gått av stapeln.

Projektet och dess 11 partner ska samarbeta de närmaste fem åren för att skapa en innovativ värdekedja för FDCA (2,5-furandikarboxylsyra) och PEF (polyetylenfuranoat), samt konstruktionen av en referensanläggning på 50 000 ton i Antwerpen.

Finansieringen om 25 miljoner euro kommer projektets gemensamma företag Bio-Based Industries inom ramen för EU: s Horizon 2020-program för forskning och innovation.

FDCA den väsentliga kemiska byggstenen för produktion av PEF. Jämfört med konventionell plast kännetecknas PEF av förbättrade barriäregenskaper för gaser som koldioxid och syre. Detta kan leda till längre hållbarhet för förpackade produkter.

På grund av sin högre mekaniska styrka kan tunnare PEF-förpackningar framställas, vilket i sin tur innebär en minskad mängd förpackningsmaterial.

Därför är PEF särskilt lämplig för framställning av vissa livsmedels- och dryckesförpackningar, som förpackningsfilm och plastflaskor. Efter användning kan PEF återvinnas.

Projektkonsortiet leds av Synvina. Övriga partners är Avantium, BASF, Tereos Participants, Alpla Werke Alwin Lehner, OMV Machinery, Croda Nederland, Nestec, Lego System, Nova-institut och Spinverse Innovation Management.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079