23948sdkhjf

Forskarna gör plast av urin

2024 planeras det för en landning på Mars. Astronauterna för detta uppdrag har valts med omsorg.

Vid en resa som denna finns det dock inte plats för tonvis av material för tillverkning av delar eller reservdelar för reparation. Forskare knutna till projektet har istället utvecklat ett sätt att förvandla mänskligt avfall till plast.

Forskarna presenterade sina resultat gällande användningen av mänskligt avfall inklusive urin för att göra polymerer och näringstillskott, vid National Meeting & Exposition of the American Society (ACS).

-Om astronauter ska göra resor som sträcker sig över flera år, måste vi hitta ett sätt att återanvända och återvinna allt som de tar med sig, säger Mark A. Blenner, PhD.

-Atomekonomin blir då väldigt viktig. Att ha ett biologiskt system som astronauter kan väcka från ett vilande tillstånd för att börja producera vad de behöver när de behöver det är motivationen för vårt projekt, fortsätter han.

Blenners team har forskat på biologiska system vilka innefattar en mängd olika stammar av jäst i form av yarrowia lipolytica. Organismer vilka behöver både kväve och kol för att växa. Denna kväve kan fås från urinen. Samtidigt får jästen sitt kol från CO2, vilket kan komma från astronauternas utandningsandning, eller från Martian-atmosfären kring Mars. För att kunna använda CO2 kräver jästen dock en mellanhand så att kolet kan bli ätbart för jästen. Detta har forskarna “fixat” genom att ha utvecklat fotosyntetiska cyanobakterier eller alger åt jästen.

En av jäststammarna producerar omega-3-fettsyror, vilket bidrar till hjärt-, ögon- och hjärnhälsa. En annan stam har konstruerats för att pressa fram monomerer och länka dem för att göra polyester, som sedan kan användas i en 3D-skrivare för att generera nya plastdelar.

Forskarteamet kommer att fortsätta att utveckla denna jäststam för att producera en mängd olika monomerer vilka kan polymeriseras till olika typer av polyestrar med en rad olika egenskaper.

I dagsläget kan forskarna endast producera små mängder av polyestrar eller näringsämnen förhoppningen är processen ska kunna eskaleras.

Även andra forskarteam arbetar för närvarande med forskning på  tekniskt jäst för en framtida optimerad polymerproduktion på detta sätt.

Källa: eppm.com

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078