23948sdkhjf

Elever byggde 3-printade racerbilsdelar

Ett team svenska studenter från Linköpings universitet (LiU) har deltagit i tävlingen Formel Student (FS) International Racing.

Uppdraget var att  bygga en racerbil för att sedan tävla vid FS-evenemanget på Englands Silverstone racetrack.

Tekniken som eleverna valde för att tillverka delar till sin racerbil var 3d-tryckteknik från Stratasys. Detta ledde till att Linköpingsteamet gjorde tidsbesparingar med upp till 90 procent jämfört med vad som skulle uppnås med traditionella produktionsmetoder, skriver Stratasys i ett pressmeddelande.

Tävlingen, Formel Students Racing, är en väletablerad tävling. Linköpings universitet (LiU) har deltagit fyra gånger tidigare.

Tävlingens deltagare måste följa strikta regler för design och säkerhet när de skapar sina bilar. Med stöd och expertis från Stratasys återförsäljare Protech, lyckades de svenska eleverna med detta.  

Delarna byggdes med hjälp av Stratasys FDM-baserade Fortus 450mc 3D Production System.

Tidigare år har eleverna vid LiU format delarna till sin bil, men den  här gången använde de sig av additiv tillverkning för byggnationen av exempelvis insugningsröret., vilket innebär att de är det första LiU Formula Student Teamet i universitetets historia som införlivat 3D-tryckning i bilproduktionen.

Enligt teamledaren Niclas Lindström, var den centrala motivationen för LiU FS-teamet att skriva ut inloppsröret, flexibelt tillhandahållet av CAD-data.

-Detta var viktigt eftersom vi kunde vara väldigt kreativa med geometrin och fokusera på detaljerade former. Vi hade då också möjligheten att göra små men mycket kritiska förändringar, som skulle ha varit mer komplicerade, om vi skulle återskapat dessa i en form istället, säger han.

Källa: Stratasys

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142