23948sdkhjf

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Artificiellt modifierade naturliga material är ett växande område i forskningen. Naturliga material kan ha egenskaper som inte kan fås på labb och inspiration från naturen är ett effektivt forskningsverktyg.

För att förstärka spindelns silke framställde forskarna lösningar med grafen och kolnanorör (CNT) som sedan sprayades i spindlarnas bur. De fick sedan sätta i sig materialen och tråden de sedan spann testades för innehåll av grafen och konnanorör samt mekaniska egenskaper.

Biokompositsilket visade sig bli avsevärt starkare. De starkaste trådarna var över tre gånger starkare än naturligt spindelsilke och tio gånger segare.

Studien öppnar för nya möjligheter att skräddarsy biologiska material för nya användningsområden. Exempelvis skulle modifierat silke kunna användas i högpresterande bionedbrytbara textilier eller plastkompositer.

Resultaten har publicerats i 2D Materials och är ett samarbete mellan Trentouniversitetet i Italien och Cambridge Graphene Centre vid universitetet i Cambridge.

Länk till abstract:

Spider silk reinforced by graphene or carbon nanotubes

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094