23948sdkhjf

Positivt tredje kvartal

Resursutnyttjandet inom svensk teknikindustri är på topp, men behovet av ingenjörer och yrkesarbetare är stort. Det visar siffrorna i Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets tredje kvartal.

Orderingången under årets tredje kvartal är bättre än under kvartal nummer två, men inte lika stark som i början av året.

– Konjunkturläget har fortsatt förbättras efter sommaren och följer ett väl känt mönster där ökad orderingång följs av såväl ett ökat kapacitetsutnyttjande som ökat behov av personal. Leverantörsföretag visar en ökad ordertillväxt både på export- och hemmamarknaderna som är mer omfattande än för teknikindustrin sammantaget. När de stora internationellt verksamma företagen ökar så ökar farten hos leverantörerna säger Anders Rune, Teknikföretagens chefekonom i en kommentar till företagens överlag positiva rapportering för tredje kvartalet.

Enligt Rune så är det framförallt bilindustrin och bilindustrins leverantörer som svarar för den återigen ökade orderingången. På andra områden som maskinindustri, metallvaruföretag och leverantörer till bygg- och anläggningsindustrin är ordertillväxten mer dämpad.

Behovet av ingenjörer fortsätter att öka. Samtliga grupper av leverantörer samt storleksgrupper av företag rapporterar ökad efterfrågan i varierande omfattning. I storföretag är behovet det högsta sedan år 2011 och i övriga storleksgrupper allt sedan 2007.

Likaså fortsätter behovet av yrkesarbetare att öka även om uppgången inte är lika kraftig som under de två föregående kvartalen. Ändock rapporterar fyra av tio storföretag att behovet av yrkesarbetare är stort.

Undersökningen omfattar uppgifter från 534 företag/koncerner med en sammanlagd försäljning på 615 miljarder kronor från anläggningar i Sverige, varav 80 procent säljs på export.

Källa: Teknikföretagen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11