23948sdkhjf

Mobiltelefonplasten som styr bakterier

Forskare vid Karolinska Institutet har kommit på hur man kan använda ledande plast för att styra bakterietillväxt på ytor.

Ledande plast som i mobiltelefoners skärmar kan användas för att reglera tillväxten av sjukdomsframkallande bakterier, rapporterar forskare vid Karolinska Institutet i den vetenskapliga tidskriften npj Biofilms and Microbiomes.

När bakterier fäster på en yta växer de snabbt och bildar en tjock film. Sådana biofilmer är särskilt farliga på sjukhus där de kan orsaka livshotande infektioner.

KI-forskarna har nu tillverkat ytbeläggningar för medicintekniska produkter av PEDOT–plast (en konjugerad polymer och bär positiva laddningar och är baserad på polytiofen).

Genom att applicera en liten spänning kan plastytorna antingen fyllas med eller tömmas på elektroner, vilket visade sig kunna styra tillväxten av salmonellabakterier.

På en yta full av elektroner kan bakterierna inte föröka sig. De kan inte göra sig av med de egna elektronerna som bildas när de växer", förklarar Agneta Richter-Dahlfors, professor vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet och föreståndare för Swedish Medical Nanoscience Center som har lett arbetet.

Om bakterierna å andra sidan stöter på en tom plastyta händer det motsatta, bakterierna växer och bildar en tjock biofilm.

Metoden ger forskarna möjlighet att genom ett knapptryck bestämma om bakterietillväxten ska förhindras eller stimuleras. Detta skulle kunna få många användningsområden inom både hälsa och industri.

– Om vi belägger medicinsk-tekniska apparater med materialet kan vi hindra bakterietillväxt. I andra fall, till exempel avloppsvattenrening där bakteriers biofilmer behövs för att skapa rent vatten, kan vi producera ytor som främjar biofilmer, säger Agneta Richter-Dahlfors i ett pressmeddelande.

Forskargruppen arbetar nu på att integrera tekniken i medicinsk-tekniska produkter och implantat för att minska risken för sjukvårdsrelaterade infektioner.

Artikellänk: Redox-active conducting polymers modulate Salmonella biofilm formation by controlling availability of electron acceptors

.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063