23948sdkhjf

Tillväxten hotad

Bristen på utbildad arbetskraften inom svensk industri är så omfattade att ...

... industrins tillväxt är hotad, det skriver Svensk Industriförening, Sinf, i sin senaste rapport.  

-Plast- och gummiindustrin är inget undantag. De procenttal som lämnats från det industrisegmentet stämmer väl överrens med de uppgifter vi fått från medlemsföretag inom andra industrisegment, säger Anders Ekdahl, vd för Sinf, till Plastforum.

Enligt Ekdahl så upplever 92 procent av de tillfrågade medlemsföretagen att det råder någon typ av högkonjunktur, samtidigt som de känner en oro gällande bristen av arbetskraft.

Bristen på utbildad arbetskraft hotar därför industrins tillväxtmöjligheter.

-Visst går det att automatisera mer, men vi kan inte utvecklas utan kvalificerad kompetens. Det måste till mer innovativa och praktiska lösningar för att skapa fler medarbetare. En uppgift som politikerna hittills gått bet på, menar Ekdahl.

Den återkommande frågan om bristande tillgång på utbildad arbetskraft anges nu som ett direkt hot mot underleverantörernas tillväxt. På frågan om vilka de största hindren för företagets tillväxt är, toppar tillgång till kompetent personal. På bara ett år har andelen företag som anger att det är problem med att hitta kompetenta medarbetare ökat från 42 procent till 58 procent.

Källa: Svensk Industriförening, Sinf.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094