23948sdkhjf

Dansk blodpåse perfekt för plasma

Forskningsprojektet PVCfreebloodbag tog fart redan hösten 2011. Sex år senare har ...

... det kommit en bra bit på väg, men inte fullt ut nått sina uppsatta mål.

Karolinska har tillsammans med fem andra svenska sjukhus varit ansvariga för att utvärdera påsen.

-Vår avsikt har aldrig varit att nå målet fullt ut med påsen. Det är ett forskningsprojekt där vi har visat att det är möjligt att producera en PVC- och ftalatfri blodpåse för lagring av röda blodkroppar, som uppfyller de krav som finns idag, säger professor Petter Höglund vid Karolinska Universitetssjukhuset, till dbio.dk.

Det andra målet har varit att öka medvetenheten om varför dagens PVC-påsar bör ersättas, så att marknaden efterfrågar påsen när den blir kommersiell.

Blodpåse-prototypen innehåller inte PVC eller ftalater. Istället är den tillverkad av polypropen och en slags elastomerbaserad mjukgörare, vilken är ickemigrerande.

Påsen uppfyller dock inte kriterierna för retentionstid och lagring av röda blodkroppar. I Danmark är transfusionsmedicinens normer för retentionstiden för röda blodkroppar 35 dagar. I andra länder ligger kravet på 42 dagar.

Då den PVC- och ftalatfria påsen inte har någon konserverande effekt på blodet menar bioanalytikerna vid Karolinska att blodpåsen istället är perfekt för plasma, skriver dbio.dk.

Läs även: Karolinska testar PVC-fria blodpåsar

Blodpåsen har utvecklats i ett forskningsprojekt, finansierat av EU-medel och är ett samarbete mellan danska Melitek A/S, finska Wipak, polska Primo och italienska Hemotronic.

Källa: Danske Bioanalytikerne

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157